Dogodki in prireditveKulturaLokalnoSlovenijaTurizem

Celje: “Prihaja Celjski pust 2024-Kaj nam pripravljajo?”

Veliko stvari.  V Zavodu Celeia Celje bodo, skupaj s partnerji: OŠ Lava, medijsko hišo NT & RC, Celjskim mladinskim centrom, Zvezo kulturnih društev Celje in celjskimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami, pripravili pestro pustno dogajanje. Norčavo in šegavo bo na pustno soboto, torek in pepelnično sredo. Bo za vse.

Pustna dogajanja se bodo  v Celju začela na pustno soboto z zborom mask na Glavnem trgu, pustno povorko po starem mestnem jedru in pustnim rajanjem na Krekovem trgu.

 »Pustna povorka z Osnovno šolo Lava in vsemi skupinami ter posamezniki, ki se jim bodo pridružili, bo na pot po mestu z Glavnega trga krenila ob 10.00. Zbiranje prijav se bo začelo pol ure prej. Veseli nas, da na Osnovni šoli Lava že vrsto let skrbijo za ohranjanje pustnega izročila in da se to, v sodelovanju z našim zavodom, dogaja v mestnem jedru,« je povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da se bodo osnovnošolci z Lave predstavili z maskami na temo pustna čarobnost narave, s čimer bo imelo pustno dogajanje poudarek tudi na ohranjanju naravnih virov, trajnostnem in zdravem življenjskem slogu.

foto: Rok Deželak

Povorka bo pot po pustno okrašenem mestu zaključila na Krekovem trgu, na katerem bo sledilo rajanje z Ireno Vrčkovnik in zabavnim programom medijske hiše NT & RC. Manjkali ne bodo tradicionalni pustni krofi, ki jih bodo brezplačno prispevale celjske pekarne, nagradna igra ugrizni zlati krof in ocenjevanje ter izbor najboljše otroške, skupinske ter trajnostne maske.

Posebna komisija bo pri ocenjevanju predvsem pozorna na elemente kot so: izvirnost, kreativnost, trajnost ter ročno delo. V prostoru začasne rabe na Glavnem trgu 8 bo od 10. do 13. ure zaživela pustna Piškotarna s peko pustnih mišk z Ivano. Šegavo in norčavo bo tudi na pustni torek, ko Zavod Celeia Celje, v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom, dopoldan pripravlja maksi pustovanje za mini šeme ter otroške pustne delavnice, nato pa, od 12. ure dalje, pustni koncert za maksi šeme. Na koncertu na Krekovem trgu bodo nastopili bandi I. gimnazije v Celju, Gimnazije Celje-Center, SIC Alme M. Karlin, Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje ter Šolskega centra Celje.

Potekal bo tudi izbor za najboljšo posamično in razredno masko. V sklopu celodnevnega dogajanja se bo odvilo tradicionalno ocenjevanje in izbor najboljših pustnih podob pri mestnih ponudnikih. Komisija bo v mestnem središču obiskala lokale in trgovine ter ocenjevala urejenost izložbe, notranjega interjerja, osebja ter samo pustno ponudbo. Pri ocenjevalnih kriterijih bo posebna pozornost namenjena vidiku trajnosti v smislu izvirnosti, umetniške in etnološke vrednosti mask, izbora materialov, stopnje ponovne uporabe in splošne trajnostne sporočilnosti. Na pustni torek bo na Glavnem trgu 8 odprta Piškotarna (od 14.00 do 17.00), na obisk pa bodo prišli tudi kurenti.

V starem mestnem jedru se bo ponovno obudil prikaz pokopa pusta. Na pepelnično sredo ga bodo ob 16. uri na zvezdi v okviru ZKD Celje prikazali člani KUD Svoboda Zagrad. Lepo, zanimivo in pestro bo.

Vane T. Costa

vir in foto: ZCC&VTC

Mogoče vam bo všeč