Nekategorizirano

Grozijo nove migracije iz Libije – nova varnostna grožnja za Evropo

Turčija je prevzela veliko strateško letalsko bazo v zahodni Libiji in to bi lahko pomenilo veliko grožnjo Evropi na področju migracij in varnosti. To je prva vojaška baza, ki se nahaja ob severnoafriški obali, ki jo bo nadzirala Ankara in bi lahko predstavljala zelo resne težave za stabilnost v regiji južnega Sredozemlja, poroča Insider Over.

Baza leži 25 kilometrov od Tunizije in 125 kilometrov severozahodno od prestolnice Tripoli, baza se imenuje al-Watiya. Ime je dobila ime po arabskem generalu Uqbi ibn Nafiju, ki je v 7. stoletju osvojil Severno Afriko. Čete generala Halife Haftarja, ki še vedno nadzorujejo večino ozemlja Libije, so nekaj časa držale oporišče, vendar so bile zdaj odpuščene, naslednji poskusi ruskih podpornikov Hafterja v zadnjih mesecih za ponovno pridobitev baze, pa niso bili uspešni.

Oporišče je zdaj prevzela turška vojska potem, ko jo je v državo povabila vlada Nacionalnega sporazuma s sedežem v Tripoliju. Turčija se dobro zaveda logističnega in strateškega pomena baze. Baza al-Watiya je dobro utrjena. Ima lastno bencinsko črpalko, več skladišč orožja, hangarje, vzletno-pristajalne steze in stanovanjsko cono za osebje, ki lahko sprejme do 7000 vojakov.

Pripravil LuS

Mogoče vam bo všeč