Mesto San Stefano, severno od Aten(foto AP)
BalkanEvropavreme

Grčija: Hudo vreme prineslo sneg v Atene in na grških otokih. Na nekaterih otokih prava zimska »idila«

Grčijo je prizadela huda vremenska fronta s temperaturami pod lediščem in sneženjem v mnogih delih države, vključno z glavnim mestom Atenami in številnimi egejskimi otoki. Na severozahodu  Grčije do -18 stopinj.

Oblasti so javnost opozorile, naj omejijo gibanje na prostem na bistvena opravila  v ponedeljek in torek, medtem ko so šole prešle samo na spletni pouk. Termini za cepljenje proti korona virusu, načrtovani za danes  in jutri v eni od otroških bolnišnic v Atenah, so bili prestavljeni za pozneje v tednu  in na drugo  lokacijo.

Sneg je v osrednjih Atenah padal  na debelo in hitro in se je usedel  na marmorne stebre starodavne Akropole. Oblasti so v danes  zjutraj poslale nujna opozorila na mobilne telefone preko SMS  na širšem območju Aten, v katerih so opozorili  na močno sneženje v naslednjih urah in pozvale ljudi, naj se izogibajo nepotrebnemu gibanju. Snežne verige so bile obvezne za avtomobile na delih severnega obrobja prestolnice.

Sneg je pogost v grških gorah in v severnem delu države, redkeje pa je v osrednjih Atenah in na egejskih otokih. Lani je grško prestolnico prizadela velika snežna nevihta, ki je povzročila hude težave, v nekaterih soseskah je  za več dni izpadla elektrika in vse ulice postale neprevozne brez snežnih verig. Na tisoče dreves se je zvijalo in padalo od teže snega.

neg na avtocesti(foto Intime news)

Promet tovornjakov je med križiščema Kalyftaki in Oinofyta na avtocesti Atene-Lamia zaradi nevarnih vremenskih razmer prepovedan, je v ponedeljek sporočila policija.

Vsa ostala vozila morajo biti opremljena s snežnimi verigami, je opozorila policija.

Neprostovoljna zimska idila, pravijo nekateri. Nekateri otoki so naenkrat ponudili zimsko idilo in »alpske« vasice v zaledju otokov. Ali bo tudi v prospektih za tekočo zimo še ne vedo povedati.

Vane T. Costa

Vir: Ekathimerini

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan