DS Raščan v pogovoru predstavniki Kirgizije(foto MZZ)
EvropaSlovenijaSvet

Gospodarska diplomacija: Državni sekretar dr. Raščan o priložnostih na področju hidroenergetike v Kirgiški republiki.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video povezave udeležil pogovorov z namestnikom ministra za energijo Kirgiške republike Tilekom Aitalievim, vodjo Sektorja za podporo investicijam v Agenciji za investicije in razvoj Kirgiške republike Ulukbekom Kaparovim ter zainteresiranimi slovenskimi podjetji in pristojnimi kirgiškimi institucijami.

Govorili so o priložnostih za sodelovanje na področju hidroenergetskih projektov v Kirgiški republiki. Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da se je že med njegovim obiskom v Biškeku novembra lani na Gospodarskem forumu EU-Srednja Azija, pokazal potencial v Kirgiški republiki na področju hidroenergetike. Govorili so o priložnostih za sodelovanje na področju hidroenergetskih projektov v Kirgiški republiki. Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da se je že med njegovim obiskom v Biškeku novembra lani na Gospodarskem forumu EU-Srednja Azija, pokazal potencial v Kirgiški republiki na področju hidroenergetike.

Gospodarsko sodelovanje med državama je skromno in v glavnem temelji na blagovni menjavi, ki je v devetih mesecih lanskega leta dosegla 9,3 milijona evrov, pri čemer prevladuje slovenski izvoz v to državo. Poudaril je, da slovenska podjetja lahko kirgiškim partnerjem ponudijo svoje odlične visokotehnološke izdelke in rešitve na različnih področjih, vključno z energetskim.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je pogovarjal o možnostih za sodelovanje s Kirgizijo.

Kirgiški sogovorniki so izpostavili svoj potencial na področju obnovljivih virov energije. Ob posredovanju Ministrstva za zunanje zadeve Kirgiške republike so zbrali nekaj hidroenergetskih projektov – male in srednje velike hidroelektrarne -, pri katerih kirgiška stran išče partnerje za sodelovanje.

Pogovorov so se udeležili predstavniki Združenja za inženiring Gospodarske zbornice Slovenije in zainteresiranih slovenskih podjetij. Gre naprej če se sodeluje. In tukaj Ministrstvo  za zunanje zadeve z  oddelkom za gospodarsko diplomacijo naredi veliko. Prizadevanja ki jih v to vlaga državni sekretar dr.  Stanislav Raščan peljejo v pravo smer.

vtc

vir in foto: MZZ

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa