Nekategorizirano

Gospodarska diplomacija korak pred COVID 19

Slabi časi pridejo vedno v spremstvu nečesa slabšega in na trenutke celo nerešljivega. Tako je v danem  trenutku tudi z korona virusom z  mnogokratnikom.

Pandemija COVID-19 je v kombinaciji s strogimi zdravstvenimi in zaščitnimi ukrepi predstavljala velik šok za gospodarsko aktivnost v Sloveniji, drugih evropskih državah in na globalni ravni. Obeti za gospodarsko rast v naših najpomembnejših trgovinskih partnericah so se po objavi Pomladanske napovedi 2020 Urada za makroekonomske analize močno poslabšali, obenem pa jih spremlja tudi zelo velika negotovost. Najnovejše ocene so, da je svetovno gospodarstvo že vstopilo v recesijo, ki bo najmanj tako resna kot leta 2009, okrevanje pa bo ključno odvisno od nadaljnjega širjenja in trajanja pandemije ter od intervencij ekonomskih politik.

Kot je napovedala danes Evropska komisija Evropi, se lahko »nadejamo«  še globlji recesiji in  šibkejšemu okrevanju kot je bilo sprva objavljeno  v pomladanskih mesecih, velik del tudi na račun slabe ocene  glede odpravljanja posledic epidemije COVID 19,še slabše je bilo predvideno  njeno prisotnost v poletnih mesecih ter nadaljevalni vpliv na vsa gospodarstva, ki so vpeti v ta ciklus in se ne morejo izviti iz tega nezaželenega »objema« in prisilnega jopiča mana škodo vseh gospodarstev. Napoved za območje evra za letos se je poslabšala  za en odstotek in sicer na 8.7-odsotni padec, Slovenija se lahko tolaži  z že od prej napovedanem padcu za sedem odstotnih točk.

 Za omilitev negativnih posledic za prihodke gospodarstva in prebivalstva je Vlada Republike Slovenije sprejela vrsto ukrepov. Ukrepi ne bodo preprečili letošnjega upada realnega BDP, lahko pa – odvisno od razsežnosti nadaljnjega širjenja in trajanja epidemije – pomembno vplivajo na njegovo globino, ublažijo posledice in ključno prispevajo h gospodarskemu okrevanju po koncu epidemije.

 Gospodarska diplomacija v času po in s COVID-19 bo morala delovati še bolj ciljno usmerjeno. Tisti ki ne smejo obupati in vidijo še vedno perspektivo na svojih dosedanjih trgih se lahko veselijo okrepljenih ekip gospodarskih oddelkov  na šestih veleposlaništev Republike Slovenije in sicer v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Bosni in Hercegovini, Poljskem, Združenih državah Amerike, Ljudski republiki Kitajski in v gospodarskem uradu v Milanu.

Glede na tempo in okoliščine  se  postavljajo v funkcijo, lahko njihove usluge zainteresiranim  pridejo prav že od septembra naprej.

Vse, tudi z pomočjo gospodarske diplomacije, je v funkciji čimprejšnjega zagona in revitalizacije normalnih tokov v državi in družbi.

 

Vir v pomoč: MFA

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč