Nekategorizirano

Gorenje Hisensem, od glavnega levičarskega bankomata do socialne bombe in levičarskih klicev na pomoč. Le zakaj!?

Te dni  je, v še vedno Titovem Velenju, odjeknila »bomba« s socialnim domino efektom. Prihaja njen odmev in odsev v širše in ne le v njeno lokalno okolje. Zmanjšanje števila zaposlenih in odpuščanje zaradi upada interesa za izdelke iz skupine Gorenje, ki je že nekaj časa v lasti kitajskih rdečih kapitalistov Hisense Europe.

Zakaj se pravzaprav gre?

Skupina Hisense Europe zaradi novega koronavirusa beleži izgubo, zato bo zmanjšala število zaposlenih v celotni skupini. V Sloveniji bo število zaposlenih tako v proizvodnem kot upravnem delu zmanjšala za približno 1000. To je v lokalni skupnosti rdečega Velenja, posledično pa tudi med levičarji v državi sprožilo buren odziv. Skupina Hisense E je marca zaznala močan upad naročil gospodinjskih aparatov. Prvo četrtletje je poslovala z izgubo, v drugem četrtletju se bo samo poglobila. Namesto dobička v višini 1.1 milijona evrov so pridelali skoraj 40 milijonov izgube. V Evropi zaposlujejo nekaj več kot 9.000 ljudi,  od tega v Gorenju dobrih 3.000, med njimi čez 800 režijcev. Pri izračunu za optimalno dosego rezultatov HS Europe se jim račun izide pri znižanju števila zaposlenih za 2.200, od tega pa 1.000 v Velenju. Še posebej nevaren je tako imenovani domino učinek, vedoč da je veliko malih podjetjih in obrtnikov vezano na Sistem Gorenja.

Slika, ki jo je Hisense prevzel od »zelo« uspešnega socialističnega modela Gorenja, je kazala predvsem mnoge privezane finančne napajalnike, ki so morali biti kot bankomat. Od športa, kulture, gostinstva ekologije…pa raznih družb znotraj občinske sheme, ki niso mogle zdržati brez »direktne« napeljave na Gorenje..celo do sponzoriranja tujih nogometnih moštev..pa če dodamo kakšnega politično obarvanega požrešneža in njegovih sobratov..Vse to je bilo jasno preden so prišli »kitajci«. »Old boysi« so  se preparkirali (delnice) postavili enega za pogled od blizu in so mislili, da so rešili vse. Pa ni bilo tako. Hisense je prepoznal, da je kolosalno Gorenje dejansko megalomanska vreča brez dna za eno opcijo in ene barve »politične« kože. Samo lokalno okolje, kamor sodi Gorenje, je vajeno, da se vse vesi in obesi  nanj. Hisense je res prišel iz političnega okolja, ki je podobno ureditvi, ki je bila (in je v marsičem) enake barve, pa vendar v ekonomiji zasledujejo  drugačno logiko. To so prodajalci velenjskega Gorenja spregledali ali so se delali načrtno slepe in kratkovidne. Okoliščine za zbistritev »ekonomske« vode so nastopile, čeprav prehitro zaradi COVID 19 krize.

In kakšne so reakcije »zaskrbljenih«?

Socializem globokih korenin, kar velja za Velenje in Gorenje v njem še posebej, ki jih je treba slej ko prej izruvati in zasaditi drugačno miselnost, da bi lahko rasla v Velenjskih tleh. Ali je to tako kar se tiče globokih korenin? Ja res je tako. Po reakcijah sodeč. Delavci, zaposleni so razočarani in črnogledi. Kličejo na pomoč. Mestna občina Velenje podpira zaposlene v Gorenju v prizadevanjih za ohranitev slehernega delovnega mesta. Politika se je tudi oglasila, predvsem SD in Levica, ki gradita na pričakovanjih in glasovih tega dela zaposlenih v gospodarstvu in ustvarjajo kariere z » borbo« za delavski blagor, pozabljajoč da je Gorenje “zgolj slučajno” prodala vlada z ministri stranke SD. Ta stranka je v tem podjetju tudi nastavljala svoje kadre vse od ustanovitve. 

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktor Uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori sta se četrtek v mestni hiši sestala s predstavniki delavcev Gorenja. Sestanka so se s strani Gorenja udeležili član uprave – delavski direktor, predsednik konference SKEI Gorenje in Sveta delavcev, predsednica SKEI Gorenje, d.d., kasneje tudi Lidija Jerkić, sindikalistka na državni ravni, vsi z namenom, da pomagajo pri ohranitvi čim večjega števila zaposlenih. Zaenkrat ostaja pri soočanju argumentov obeh strani. In na razumevanju obojih, da je situacija , povzročen s COVID 19 in posledično z upadom naročil za vse produkte iz palete proizvodov  na evropskem in globalnem trgu. Izhod , kot pravijo, je nujen in mora biti hiter tudi zaradi vsega kar je »obešeno« na proizvodno verigo Gorenja. Tukaj je cca 2000 družin kooperantov, proizvajalcev določenih komponent in še prenekatera storitev, ki je bila in je še vedno odvisna od Gorenja. Korito je še vedno eno oziroma največje, iz katerega jih jedlo ali se napajalo največ. To dokončno ne bo tako in končno ta korita bodo osušena in suha. Gorenje in njegovi lastniki  zagotovo ne bodo polnili korita za režijsko napajanje dosedanjih pijavk.

Kdo pa resnično pomaga?

“Vlada RS preko prvega protikorona paketa in drugih ukrepov pomaga mnogim, ki so v tem času na čakanju ali so izgubili delo. Pomagali bomo tudi delavcem Gorenja,” je sporočil predsednik vlade Janez Janša. Vlada in posledično temu bo Janez Janša pomagal prav tam, kjer so  do pred dobrim letom »ime« in kariere delali in »naredili» člani stranke SD iz velenjskega konca. Ni bilo vlade, kjer so bili prisotni, da niso imeli vsaj enega resorja oziroma ministrstva ali še kakšnega visokega politika iz drugega lige funkcionarjev. Sedaj je čas za reševanje in ne za dodatne »zidake« v karieri katerega politika. Tukaj bodo taisti uspešni »prodajalci« svojega rdečega ponosa v vlogi prišepetovalcev, kako in kaj zajeti v paket reševanja delavskega (njihovega) Velenja.

Poleg pomoči, povezane s posledicami izgube dohodkov in delovnih mest zaradi COVID 19, je potrebno  konceptualno spremeniti poslovno okolje v katerem bo delalo, delovalo in obstajalo Gorenje. Pa ne samo oni in vsi prizadeti spremljevalni deli gospodarstva, ki se po navadi veže  na takšne poslovne sisteme. Po starih receptih zagotovo ne.  

»Rdeči« Kitajci so odprli oči socialni Evropi. Tokrat. V bodoče sami in na čim manj boleč način.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč