Nekategorizirano

GASILCI IZBRISALI SOVRAŽNI GRAFIT VREDEN KAZENSKE OVADBE!

Včeraj se je v mariborski Pekarni zgodila “čistilna” akcija, kjer so gasilci izbrisali zavržno-sovražni grafit, ki je prikazoval premierja Janeza Janšo z iztegnjeno roko v nacističen pozdrav. Zraven pa je bil napis: ‘Smrt narodu svoboda fašizmu’.

 “Aktivnosti policistov v povezavi z dogodkom še potekajo, zato v tej fazi ne moremo posredovati dodatnih informacij. Uničenje grafita ni v pristojnosti policij,” so sporočili iz PU Maribor. So pa si policisti ogledali kraj kaznivega dejanja in po naših informacijah iščejo storilce zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. In kaj pravi zakon?

–          Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

–          Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.

Včeraj je v Pekarno zaradi sovražnega grafita prišel tudi župan Maribora Saša Arsenovič, ki se je želel na samem terenu verjetno prepričati, da je mariborska Pekarna prej leglo sovražnosti kot center “alternativne kulture.

Na mazaško akcijo levičarskih aktivistov se je odzval tudi Dejan Kaloh. “Pohvalil bi delo gasilcev in policije. Prav zato, ker so odstranili sprevrženi grafit, druge pa zato, ker že iščejo storilce kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva. V Mariboru ne bomo nikoli dovolili in dopustili, da anarhija in sovražnost dobi domovinsko pravico. Nikoli!”

 

 

Mogoče vam bo všeč