novinarska konferenca Janeza Poklukarja Ministra za Zdravje-zaslonska fotografija
koronavirusZdravjeŽivljenje

Galopirajoči trend okužb z COVID-19. Dejansko v 5 valu. Še vedno resen poziv in prošnja za pristop k cepljenju. Le kot prošnja. In vaša vest in zavedanje.

Epidemija dobiva nov »zagon«. Tudi s »pomočjo« lepih in bogato obloženih miz in bližini ki virusu odpira vrata na široko. Že šesti dan zapored število  okužb,  predvsem z različico Omikron. To potrjujejo podatki za včerajšnji dan  ki povedo naslednje:  5233 opravljenih PCR-testih potrdili 2515 okužb z novim korona virusom, piše v objavi  Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih izvidov je bil 48-odstoten. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 36.526 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 3634. Število bolnikov na COVID-19 oddelkih p Sloveniji je: 572 od tega 157 na intenzivnih oddelkih, 236 se zdravi z pomočjo kisika, dva bolnika zdravijo zunajtelesno. 73 odstotkov bolnikov na navadnih kovid oddelkih so necepljeni, na intenzivnih oddelkih pa 85 odstotkov.  Povprečna starost na navadnih oddelkih je 67, let, na intenzivnih pa 62.  Najmlajši na intenzivnem oddelku je star 18 let.

V 5. val v katerem pravzaprav smo, vstopamo s težkim korakom, s prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. Zato ponovno organiziramo »Dneve cepljenja« z geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«, ki bodo potekali med 13. in 15. 1. 2022. Za dobro  v dobro vseh , ki bodo želeli sebi in drugim , v času, ki si ga na nekakšen način določamo sami, da družbe in naša okolja v nekem določljivem času zaživimo normalno z vsakdanom, k smo ga imeli nekoč

Omikron je v dobrih 14 dneh praktično izpodrinil Delto, zato štetje primerov nima več smisla, saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjeni primeri okuženi z različico omikron.

Marsikaj o omikronu še ne vemo, vemo pa, da je ta različica veliko bolj nalezljiva in da je inkubacijska doba krajša, kot pri ostalih različicah. To pomeni, da lahko pričakujemo veliko število okuženih v razmeroma kratkem času. Predvidevanja kažejo da bo večji del na novo okuženih imelo lažjo potek bolezni. Pa kljub temu si zdravstveni sistem ne more oddahniti. Bo enako obremenjeno ker bo ob tako množičnem zbolevanju še vedno visoka številka na oddelkih kjer zdravijo in bodo zdravili okužene in obolele z COVID-19.

Cepljenje še vedno ostaja ukrep številka ena. Cepljeni in preboleli imajo v svojem telesu zaščito, imunski sistem ima spomin, zato se bodo ljudje proti virusu uspešno borili in povečini potek bolezni ne bo zahteval hospitalizacije

Najboljša zaščita pred težkim potekom omikrona in hospitalizacij je še vedno cepljenje. Svetovalna skupina za cepljenje je pretekli teden priporočila poživitveni odmerek tri mesece po cepljenju. »Zato prosim, da se udeležite Dnevov cepljenja in se tako izognete obremenitvam in gneči v cepilnih centrih proti koncu januarja,« je zaključil minister Janez Poklukar.

 

Kako bo v Celju?

Glede tega s  se v Zdravstvenem  dom Celje se tudi v januarju vključujejo  v vseslovenske dneve cepljenja in bo po dobrem odzivu v decembru tudi ta mesec omogočil brezplačno cepljenje tudi brez naročanja.

Državljanom mora biti jasno, nihče si ne želi dolgotrajno  prisotnost Covida z vsemi možnimi različicami  in temu primernimi ukrepi in omejitvami, ki jih ti ukrepi lahko prinesejo. Tako kot je rečeno, prisile ni in je ne more biti, bo pa zmeraj prisotna prošnja in trkanje na vest. To je dopustno in tudi bo. Ali bi to prineslo kakšne rezultate. Za enkrat ni videti.  Videli bomo če bo tokrat ta spodbuda delovala.

 

Čim več  bo prisotna vest  in toleranca ter želja po zdravju vseh ter želja po bolj zdravem in normalnemu jutrišnjemu dnevu,  prej se bo povrnil ritem vsakdanjega življenja. Upajmo samo da bo vse navedeno prineslo več optimizma in zdravega razuma.

Vane T. Costa

Foto NIJZ

Mogoče vam bo všeč