Nekategorizirano

Francija: Koronavirus ustavil vse športne aktivnosti na prostem preko dneva

V Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi COVID-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.

Prav zaradi tega se trudijo, kljub hudim spremembam, v življenje in navade ljudi vnesti nek ventil, da če je le možno v mejah dojemljivega, iznajdejo modus,  kako da se ljudje počutijo na trenutke tako kot da so to oni, pogojno rečeno normalni.  Med  temi ukrepi-olajšave sodi tudi ta ,da Parižanom dovolijo športno udejstvovanje, seveda v individualnih športih. Med njimi sta zagotovo zelo razširjena vožnja z kolesom in tek. Zato je  Pariška policijska prefektura z ciljem  ohranjanja veljavnosti strogih ukrepov o omejitvi gibanja  in karantenskih pogojih v francoskem glavnem mestu,  določila prepoved ukvarjanja s športi na prostem. Ta prepoved velja od 10h dopoldne do 19. ure zvečer po pariških ulicah. Ukrep začne veljati od jutri, sreda pa do nadaljnega oziroma do preklica.  Kar se medicine tiče, sami zdravniki ne nasprotujejo športom na prostem v času izolacije, nasprotno-priporočajo tek, sprehode, kolesarjenje, pod dvema pogojema, da so športno udejstvujoči zdravi  ter da spoštujejo socialno distanco ozirom razdaljo 2m.

Policijski prefekt glavnega mesta Francije ob strinjanju županstva glavnega mesta, se je odločil da na nek način regulira, uredi dostopnosti javnih površin, se pravi da zmanjša prisk in željo po zadrževanju tam v dnevnem času. Obenem doda, da je čas med 19 uro zvečer in 10 uro dopoldne primerni tudi zato ker v naveden času ulici niti zdaleč niso tako obljudene.

Od uvedbe karantene v Franciji  17 marca, je v veljavi ukrep s katerim se dovoljuje izhod od doma za potrebe individualnega ukvarjanja kot sta tek , sprehodi, kolesarjenje  v radiusu od 1 km od doma.  

To bi naj sočasno pomenilo tudi to da je ukvarjanje z športom na določen način »ventil« ta sproščanje energije in frustracij ki nastajajo zaradi veljave teh ukrepov in omejitev. Namreč nedolgo nazaj je po poročilih z pariške policije so v eni od analiz, ki so jih delali da v tem času, posebej v primestnih delih,  je prišlo do očitnega porasta nasilja v družinah in na splošno do negativnih trendov v medčloveških relacijah. Celo za 33 odstotkov več družinskega nasilja bi naj bilo kot direkten ali indirekten vpliv  karantene in ukrepov povezanimi z COVID 19 na omenjene odnose. Kako bo to vse vplivalo na prej omenjene medosebne odnose  ter v družinah, moramo počakati od naslednje analize kako in v kakšni meri bo delovalo izravnalno in sorazmerno.

V.K.T.

 

Mogoče vam bo všeč