Nekategorizirano

Francija in Nemčija gresta v “lockdown”

Nemčija in Francija, dve najbolj naseljeni in gospodarsko najmočnejši državi Evropske unije, sta napovedali blokado zaradi neustavljivega širjenja koronavirusa. Sodeč po javnih govorih nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona, bo zapora v Franciji strožja kot v Nemčiji, kar je glede na epidemiološke razmere logično.

Nemčija je prva napovedala vrnitev blokade. Že popoldne so to napovedali številni nemški mediji, nato pa nekaj ur kasneje to potrdila kanclerka Angela Merkel.

“Težaven dan za odločevalce. Povsem jasno je, da moramo ukrepati takoj. Najpomembnejše orodje je sledenje stikom. Toda zdravstveni organi so zdaj na robu in ne morejo zagotoviti, da bo to spremljanje izvedeno. Preprečiti moramo krizne razmere v zdravstvenem sistemu” – je zaključila Merklova.

Kateri ukrepi začnejo veljati v Nemčiji?

  Sprejeti ukrepi, ki začnejo veljati v ponedeljek, 2. novembra in bodo trajali štiri tedne, veljajo po vsej Nemčiji.

Novi ukrepi se osredotočajo predvsem na zmanjšanje osebnih stikov državljanov in vključujejo zapiranje restavracij ter omejitve zbiranja v zasebnem in javnem življenju ter prepoved turističnih potovanj.

Od ponedeljka bo mogoče organizirati javno in zasebno druženje največ desetih ljudi iz največ dveh gospodinjstev. Restavracije in kavarne morajo biti zaprte tudi za goste z možnostjo dostave hrane in pijače. Izjema so menze. Ta ukrep naj bi trajal ves november.

Športni objekti bi morali biti zaprti za javnost ves november, na tekmah Bundeslige pa ne bo dovoljeno občinstvo. Vrtci in šole bi morali še naprej delovati z obstoječimi higienskimi ukrepi, vzdrževanjem prostora in nošenjem mask.

Trgovci lahko še vedno poslujejo, vendar pod strogimi pravili. Tako se je treba izogibati ustvarjanju čakalnih vrst, v trgovinah pa je ena stranka dovoljena na 10 kvadratnih metrih.

Od ponedeljka velja prepoved delovanja kulturnih ustanov, kot so gledališča, koncertne dvorane in opere, pa tudi kinodvorane in zabaviščni parki. Prepoved velja tudi za javne domove, igralnice in telovadnice.

Katere ukrepe uvaja Francija?

Čeprav nova zapora v Franciji začne veljati v petek, bo toleranca veljala za konec tedna, da bo omogočena vrnitev z dopusta.

Po novih ukrepih bodo lahko ljudje hodili ven samo zaradi ključnih delovnih mest in zdravstvenih razlogov. Podjetja, ki so bila razglašena za nebistvena, na primer restavracije in bari, bodo zaprta, šole, vrtci in tovarne pa bodo še naprej odprte.

Tako kot pri prvi zapori marca bodo morali ljudje izpolniti obrazec, ki bo upravičeval odhod iz domov.

  Zbiranja bodo prepovedana in dovoljena bodo le nekatera potovanja. Šole bodo ostale odprte, prav tako vrtci.

Odhod v službo bo mogoč le, če delodajalec meni, da dela ni mogoče opravljati od doma. Obiski domov za ostarele bodo za razliko od spomladanske zapore tokrat dovoljeni.

Macron je v svojem nagovoru obljubil tudi pomoč gospodarstvu, vendar podrobnosti o tej pomoči ni navedel.

Mogoče vam bo všeč