Nekategorizirano

Franc Kangler: Pomanjkanje dialoga SLS stalo vstopa v DZ

Za komentar o rezultatih včerajšnjih predčasnih državnozborskih volitvah smo prosili tudi Franca Kanglerja, predsednika programskega sveta  NLS. Pretekli ponedeljek se je s svojo stranko umaknil iz volilnega boja, ker so volilne komisije 1. kranjske in 6. novomeške volilne enote zavrnile kandidatne liste Koalicije Kangler & Primc – Združena desnica, njihovo pritožbo pa sta zavrnili tako  Vrhovno, kako tudi Ustavno sodišče. 

“Rezultati so bili pričlakovani. Vsi smo vedeli, da SLS ne bo uspelo priti v parlament, s čimer je bila desnici povzročena velika moralna in politična škoda, glede na to, da bodo v parlamentu na desnici manjkali glasovi za sestavo vlade. Ne vem, kdo je vplival na predsednika SLS Marka Zidanška, da je tako trmoglavo zavračal povezovanje, danes pa bo celotna Slovenija zaradi njega oziroma njegovih prišepetovalcev plačevala visoko ceno.”

Komu so šli glasovi, ki so bili sicer namenjeni vaši Koaliciji Kangler & Prim – Združena desnica in SLS?

“Mi smo javno podprli dve stranki, in sicer SDS in NSi. Jasno smo povedali, da naj volivci svoj glas naklonijo tistim, ki bodo prestopili parlamentarni prag. To sta zagotovo SDS in NSi.”

Kako komentirate tako visok uspeh skrajne levice?

Nad tem bi se moral še posebej zamisliti Dejan Židan in še nekateri na levem političnem prostoru, kaj so počeli štiri leta, omogočali skrajni levici, da je  v parlamentu počenjala razne bedarije, za kar je bila sedaj celo nagrajena. Tudi na račun tega je SDS veliko izgubila.”

Kaj to pomeni za prihodnost Slovenije?

“Upam, da bodo v SD Dejana Židana in v nekaterih drugih strankah  premogli dovolj modrosti, da bodo imeli v ospredju Slovenijo in ne politikantstvo, da se bodo sposobni dogovoriti za močno oziroma veliko koalicijo, ki bo sposobna izpeljati nekatere reforme, ki so za Slovenijo nujno potrebne. Koalicijo torej,ki bo sposobna zagotoviti boljši jutri za vse državljane in dravljanke Slovenije. Janezu Janši želim, da bo ponovno izvoljen za predsednika vlade in da uspešno sestavi čvrsto vlado.”

Z včerajšnjim volilnim porazom je SLS doživela svojevrstno katarzo. Se lahko zgodi, da bo Slovenija ostala brez ljudske stranke, ki so sicer stalnice v državah z daljšo parlamentarno tradicijo?

Odkar me je Radovan Žerjav izključil iz stranke, Šrot je izstopil sam, izključeni so bili še nekateri vidni člani, ki smo bili z dušo in telesom v SLS, in dokler se v SLS ne bo našel nekdo, ki se nam bo vsem opravičil za krivice, tako dolgo SLS ne bo prestopila štiri odstotnega praga za vstop v DZ. Moram pa priznati, da z nekaterimi v SLS dobro sodelujem.Ti so tudi skušali pri Marku Zidanšku doseči, da spremeni odklonilno stališče do povezovanja in skupnega nastopa na volitvah, vendar je vztrajal na svojem, ni se želel pogajati, kaj šele dogovarjati za sodelovanje. Rezultat pa je pokazala včerajšnja volilna nedelja.” 

BC

Mogoče vam bo všeč