Nekategorizirano

Franc Breznik: Afera s prisluhi je bila pripravljena za dnevnopolitične namene

Franc Breznik udeležencem seje SNAV predlagal, da predstavniki Sove v takoimenovani tihi sobi objavijo prisluhe oz. dokažejo predvsem vpliv hrvaške vlade na Ivana Tolja, ki naj bi v njenem imenu poskušal vplivati na slovensko medijsko hišo. Predsednik vlade Marjan Šarec in ostali udeleženci seje SNAV predloga poslanca SDS niso podprli.
Predsednik vlade Marjan Šarec je za danes sklical sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV), pri čemer je še včeraj medijem zatrjeval, da za kaj takšnega ni potrebe. Šarec je kot razlog za sklic tega organa, ki je sicer posvetovalno in usklajevalno telo Vlade Republike Slovenije za področje nacionalne obrambe, varnostnega sistema, sistema zaščite in reševanja in druga vprašanja nacionalne varnosti, navedel vpletanje hrvaške vlade na delovanje arbitražnega sodišča ter poskus vplivanja na slovenske medije. Pri omenjenem gre za nedavno razkritje POP TV, ki je poročalo, da je hrvaška vlada preko posrednikov, s podkupovanjem, poskušala pritiskati na POP TV, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Prav tako naj bi Hrvaška s prisluškovanjem nadzirala tuje novinarje. Spletni portal 24ur.com je prejšnji teden objavil, da je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA.


Seje SNAV se je v imenu SDS udeležil poslanec Franc Breznik, ki je po seji zatrdil, da udeleženci sestanka niso prejeli bistveno več informacij, kot so jih imeli mediji pred današnjim zasedanjem sveta za nacionalno varnost. “Zdi se mi, da je vse skupaj pripravljeno kot nekaj za dnevnopolitične namene, ne pa, da bi šlo pri vsem skupaj za nacionalno-varnostno informacija,” je dejal Breznik. Dejal je tudi, da je udeležencem sestanka predlagal, da predstavniki Sove v takoimenovani tihi sobi objavijo te prisluhe oz. dokažejo predvsem vpliv hrvaške vlade na Ivana Tolja, ki naj bi v njenem imenu poskušal vplivati na slovensko medijsko hišo, ter ugotovijo, ali informacija drži ali ne.

“A tega dokaza nismo dobili,” je povedal Breznik in pojasnil, da predsednik vlade tega ni dopustil oz. tega sklepa niso podprli. Tako je Breznik prepričan, da gre pri zadnji prisluškovalni zgodbi za zadevo, ki  “bolj služi predsedniku vlade v njegovih dnevnopolitičnih debatah” kot pa, da bi šlo za resno nacionalno-varnostno vprašanje.

Breznik sicer ni želel odgovoriti, ali je direktor Sove informacije, o katerih je POP TV poročal, besedno potrdil ali ne.
Na sklic SNAV pa se je na twitter računu odzval tudi predsednik SDS Janez Janša z besedami: “Žalostno. Po sedmih mesecih je sklicana prva seja Sveta za nacionalno varnost. V razkroju zdravstvo, Slovenska vojska že četrtič zaporedoma ocenjena negativno, ilegalnih prestopov meje trikrat več kot lani – edina točka dnevnega reda pa pritisk na koalicijskega partnerja LMŠ POP TV.” 

Seje, ki jo je sklical predsednik vlade Marjan Šarec, so se poleg ključnih ministrov udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Dejan Židan, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost Damir Črnčec ter direktor Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč