Nekategorizirano

Demokracija ekskluzivno: Dokazi na dlani: Francu Kanglerju so prisluškovali preko nezakonitih in ponarejenih odredb

Po poročanju www.demokracija.si se bo danes predvidoma ob desetih dopoldne začela seja parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (KNOVS), ki naj bi obravnavala eno najbolj bizarnih zgodb slovenske tranzicije – namreč ponarejanje odredb, s katerimi so hoteli botri iz ozadja povsem zlomiti sedaj že nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Slednji je namreč Državni zbor RS obvestil o ponaredbah, ki so se dogajale pred desetletjem in zaradi katerih je bil vsa zadnja leta neupravičeno preganjan, pri tem je priložil tudi dokaze.
 

Za kaj gre? Kot pojasnjuje Kangler, gre za ponaredbe, ki so se dogajale na mariborskem okrožnem sodišču, okrožnem tožilstvu in na upravi kriminalistične policije po 149. členu kazenskega zakonika. Začelo se je aprila 2008, ko je mariborska policija zaprosila sodišče za odredbo za pregled komunikacij (mobilne telefonije), vendar sodišče ni dalo privoljenja, dokler zadeve ni dobil v roke razvpiti sodnik Janez Žirovnik. Slednji je odredil preiskavo komunikacij, ki se je začela decembra 2008, Mobitelu pa je bila konkretna odredba poslana 9. decembra 2008. Tri dni kasneje pa je kriminalist Zlatko Krajnc po navedbah Kanglerja poslal na Mobitel odredbo z isto številko in datumom, pri čemer je zahteval, da se odredbo, ki so jo že imeli, vrne nazaj policiji, češ da je na njej napaka. Na Mobitelu so prvotno odredbo fotokopirali zaradi evidence oz. potreb morebitne revizije, tako je tudi prišlo do razkritja, da je bila na drugi odredbi podpis neznane osebe in ne sodnika, prav tako je bila odredba tudi vsebinsko spremenjena. O tej spremembi preiskovalni sodnik ni bil obveščen, prvotna odredba pa je bila v veljavi en teden, preden je kriminalist poslal drugo.

Kot navaja Kangler, je iz dokumentacije razvidno, da so odredbe celo ponarejali za nazaj, spreminjali datume in dokumente prikrivali. Zato je Kanglerjev odvetnik že februarja letos vložil kazensko ovadbo zaradi ponarejanja listin proti vpletenim storilcem. Je pa Kangler predlagal, da zadevo obravnava tudi KNOVS, saj je prepričan, da je omenjena komisija zadolžena tudi za nadzor nad prikritimi ukrepi policije in tožilstva. Zato predlaga odprto sejo, na kateri naj bi sodeloval tudi sam. Pismo je v državni zbor Kangler poslal šestega marca letos. Izrazil je tudi prepričanje, da se specializirano državno tožilstvo s tem ne bo hotelo ukvarjati, vseeno pa gre za hudo kaznivo dejanje, saj so v postopkih prikritih ukrepov zamenjevali originalne dokumente s ponarejenimi.

Kakorkoli že, iz dokumentacije, ki jo je pismu državnemu zboru oz. KNOVS priložil Kangler, je razvidno, da so ob maščevalnih napadih s strani kriminalistične policije nanj, protagonisti teh napadov uporabljali vsa sredstva, tudi najbolj umazana, saj so se posluževali ponaredb in zlorab položaja, kar pa se je razkrilo šele po desetih letih. Vmes pa je bilo Kanglerju zaradi serijskih ovadb storjenih ogromno škode, tako osebne kot politične. A tu ne gre samo za Kanglerja, pač pa za pravno državo, ki je to samo na papirju – delovanje v praksi pa kaže na ponavljanje starih udbovskih praks, kjer je za uničenje sovražnika dovoljeno vse. Tudi ponarejanje dokumentov, kar je prvovrstni škandal!

Vir: demokracija.si

Mogoče vam bo všeč