Nekategorizirano

Franc Bogovič: Podeželje mora ostati živo

Precizno kmetijstvo, mobilnost na podeželju, delitvena ekonomija so pot v modernizacijo podeželja. To je treba jasno zapisati v uredbah, Evropski parlament pa mora še pred iztekom mandata sprejeti stališče do nove reforme SKP.

Bruselj, 30. januar 2019 – Odbor Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) je včeraj opravil razpravo o poteku pogajanj med političnimi skupinami glede predlogov uredb o novi Skupni kmetijski politiki EU (SKP). Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je izrazil nujnost, da Evropski parlament še pred iztekom mandata sprejme svoje stališče do nove reforme Skupne kmetijske politike (SKP), čeprav bo to očitno zelo težko.

»V pogajanjih moramo tudi nujno vztrajati na ohranitvi sredstev za SKP, saj predlagano 15-odstotno zmanjšanje sredstev za politiko razvoja podeželja ni prava smer, v kolikor želimo naše podeželje poseljeno in vitalno. Sam podpiram predlagano smer, ki gre v več fleksibilnosti ter manj kontrol za kmete,« je poudaril Bogovič.

Ključna pa je po njegovem prepričanju okrepljena podpora družinskim kmetijam in mladim kmetom, prav tako t. i. capping – zgornja omejitev višine subvencij za velike kmetijske sisteme. »Družinske kmetije namreč kmetujejo okolju bistveno bolj prijazno kot sistemi, zato je treba to tudi jasno zapisati v uredbah,« je na odboru AGRI še opozoril poslanec. 

Glede mladih prevzemnikov kmetij pa velja opozoriti še na problem tistih, ki predajajo kmetijo mlajši generaciji. Nekateri, ki pri npr. 60 letih starosti predajajo kmetijo, preidejo v težak socialni položaj, zato je treba v uredbi opredeliti tudi ukrepe za zgodnje upokojevanje kmetov. Slab socialni položaj kmeta je po Bogovičevih besedah velikokrat razlog, zakaj kmetij kmetje ne predajo mlajši generaciji.

»Podeželje je treba opolnomočiti, tako z vidika izgradnje infrastrukture, kakor tudi z vidika znanja pri ljudeh. Precizno kmetijstvo, mobilnost na podeželju, delitvena ekonomija so pot v modernizacijo podeželja, ki mora ostati živo. V kolikor tega ne bomo jasno zapisali v uredbah, ne bomo opravili svojega dela,« je evropske poslance v odboru AGRI pozval Bogovič.

VIDEO: Govor in razprava evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o prihodnji Skupni kmetijski politiki (SKP) na odboru AGRI (30. 1. 2019):

Mogoče vam bo všeč