Nekategorizirano

Celje: Dramskemu igralcu Janezu Bermežu priznanje za življenjsko delo

Mestna občina Celje bo  letos na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo 6. februarja,   tretjič podelila priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje.

Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo bo na slovesnosti prejel dramski igralec Janez Bermež.

Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa prejmejo glasbenik Miha Firšt ter avtorji razstave Tendence Timotej Jevšenak, Adam Breznik, Domen Ermenc, Pia Klančar in Monika Vešligaj. 

Priznanja Celjske zvezde se  podeljujejo ustvarjalcem in skupinam oz. pravnim osebam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprto za različne umetniške oblike in kulturne prakse.

Janez Bermež je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je, kot piše v pobudi za nagrado mag. Tine Kosi, upravnice Celjskega ljudskega gledališča, »skusil od Kreona, Leara, Molierovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.

Kot pravijo gledališki lektorji in kritiki,  je veljal za izjemnega govorca, ob tem pa je bil inovativen, izrazno poseben, imeniten interpret vlog, ki se je znal vživeti tako v tragične kot v komične vloge. Vse z občutkom za nianse, izostreno, senzibilno in igralsko predano.

Njegov igralski potencial pa je bil ob gledališču izkazan tudi v različnih vlogah v filmih, kot so Moj ata socialistični kulak, Deseti brat, Nasvidenje v naslednji vojni, Draga moja Iza, Idealist in Na klancu.

Janez Bermež  je že bil prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas Borštnikovega prstana. Ob tem pa je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih. Zaradi omenjenega, in ker je v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost.

To samo potrjuje pravilo da vse zvezde, v tem primeru gledališke, ki so prežete z lastno lumino, svetlobo, sijejo vedno in večno. Od srede  naprej, ko mu bo tudi uradno izročeno priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo, bo s še večjim sijajem sijala na celjskem kulturniško gledališkem nebu.

Vane K. Tegov

Foto Damjan Švarc

Mogoče vam bo všeč