Nekategorizirano

Franc Bogovič: Kandidat za kmetijskega komisarja Wojciechowski si zasluži rdeči karton!

Bruselj, 1. oktober 2019 – Članom odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), katerega član je tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), se je danes popoldne predstavil kandidat za evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Poljak  Janusz Wojciechowski, ki pa tako v svoji predstavitvi kot odgovorih nikakor ni bil prepričljiv in ni jasno predstavil svoje vizije evropskega kmetijstva.
Bogovič je po koncu zaslišanja povedal: »Nad predstavitvijo in odgovori g. Wojciechowskega sem izjemno razočaran, saj v treh urah, kolikor je trajalo zaslišanje, ni predstavil niti enega konkretnega predloga, kako bo poskrbel za svetlejšo prihodnost evropskih kmetov. Površinsko naslavljanje problematike, da moramo narediti več na tem in onem področju, pač ni dovolj! Od kandidata za evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja pričakujem konkreten načrt, kako se bo lotil problematike praznjenja evropskega podeželja, kako bo spodbudil generacijsko obnovo evropskih kmetov, na kakšen način se bo spopadel z izzivi, ki jih evropskim kmetom prinašajo nekateri trgovinski sporazumi, kot je npr. EU-Mercosur, kako bo okrepil vlogo manjših in srednje velikih družinskih kmetij, idr.« Bogovič je bil še posebej razočaran nad njegovo zadržanostjo do predloga reforme SKP, ki jo je predlagal aktualni komisar za kmetijstvo Phil Hogan, in ki podaja jasno zavezanost modernizaciji in digitalizaciji evropskega podeželja ter s tem Pametnim vasem, za kar sta se tako Bogovič kot Hogan osebno prizadevala.
 
»Slovenski in evropski kmetje potrebujejo jasnega in odločnega komisarja, ki se bo pripravljen boriti za njihove interese, tako znotraj Evropske komisije kot navzven. Bojim se, da g. Wojciechowski ni pravi človek za ta položaj, zato pričakujem, da mu bodo koordinatorji odbora AGRI, ki sprejemajo odločitev o kandidatu, pokazali rdeč karton,« je bil kritičen Bogovič.

Mogoče vam bo všeč