Gospodarstvoizobraževanjeosveščanje potrošnikovSlovenijaŽivljenje

Finančna pismenost je nujen del vzgoje otrok – otroci in denar

Finančna pismenost je del splošne razgledanosti in »opreme« za uspešno življenje, zato je tudi nujni del vzgoje otrok. Pripravili smo nekaj idej za finančno izobraževanje otrok.

Spletna anketa: kako spodbujamo varčevanje pri otrocih

Da otroke učijo ravnanja z denarjem, je odgovorilo 63% sodelujočih. Večina otrok dobi račun v banki zelo zgodaj, nekateri pa ga sploh nimajo. Vpogled v otrokov račun ima 62 % vprašanih, uporabo svoje bančne kartice otroku vedno ali občasno dovoli 28%, preostali nikoli.

Otroci najpogosteje uporabljajo gotovino, manj kot 10% jih plačuje s karticami ali telefonom. Nekaj manj kot 50% jih otrokom daje žepnino, skoraj vsi pa so odgovorili, da jih spodbujajo k varčevanju.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Nekdo je zapisal: “Če v trgovini nekaj želi in presodim, da tega ne potrebuje, predlagam, da si kupi s svojim denarjem – takrat si večinoma premisli.”

Kje iskati znanje in ideje za vzgojo o denarju?

Poleg vsem dobro poznanega Monopolija lahko z otroki igrate namizni igri Deepock in Ljubljanska Borza ter se skupaj z njimi učite osnov trgovanja z vrednostnimi papirji, na voljo so tudi druge namizne igre.

otroci-denar-2

Foto: Enjoy The Life / Shutterstock.com

Minicity v nakupovalnem središču BTC City Ljubljana

V igralnici Minicity v BTC so odprli Hišo plemenitih kovin podjetja Elementum, namenjena je otrokom do 5. razreda, ki se tam spoznajo z zlatom in srebrom, varčevanjem ter naložbami.
Vedno bolj priljubljene so finančne šole za otroke, najbolj znana je Finančna šola za najstnike, ki jo organizirata časnik Finance in revija Moje finance. Pred odločitvijo preverite program in reference izvajalca.

Muzej bančništva Bankarium

Na Čopovi v Ljubljani je odprt muzej bančništva Bankarium, kjer je na ogled zgodovina denarja in bančništva, a ponuja tudi aktivnosti za otroke.

Glede na zapisane vtise jim je najbolj všeč tipkanje na pisalni stroj, uporabijo lahko napravo za štetje denarja, očala za navidezno resničnost, napravo za ugotavljanje pristnosti bankovcev, si ogledajo trezor in hranilnike ter se preizkusijo v labirintu znanja. Vstopnina je 8 evrov za odrasle, 4 evre za otroke, za predšolske otroke je vstop brezplačen.

Knjige slovenskih avtorjev

  • Dva Gorenjca o šparanju: Kako otroke navadimo ravnanja z denarjem (Marko Juhant) in Kako bolje upravljamo premoženje (Pavel Rihtarčič);
  • Kaj moramo starši o denarju naučiti svoje otroke, preden gredo od doma (Matjaž Nidorfer, Marja Milič);
  • Otrok brez dolgov (dr. Katja Malovrh Rebec).

 

Kaj ponujajo banke?

Banke se dobro zavedajo, da se navade oblikujejo že zelo zgodaj. Poleg otroških računov ponujajo še varčevalne račune, obročna varčevanja in depozite. Če banka nima posebne “otroške” različice, lahko na otrokovo ime sklenete klasičen varčevalni produkt.

otroci-denar-3

Obrestne mere so zelo nizke, zato gre predvsem za vzpostavljanje navade varčevanja, nekaj malega zasluženih obresti pa bo otroku vsaj nakazalo, kako delujejo varčevanja oziroma naložbe in donosi.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Ne pozabite, da se tudi sredstva na otrokovem računu štejejo v premoženje gospodinjstva, kar lahko vpliva na višino otroškega dodatka, plačilo vrtca itd.

Razlikovati morate med produkti, ki jih uporablja otrok, in produkti, kjer varčujete ali investirate za otroka. Pri bolj kompleksnih produktih, kot so vzajemni skladi, majhni otroci ne morejo sodelovati, pozneje pa jih postopno vpeljite v ravnanje z njimi.

Mladoletnik za odprtje bančnih produktov potrebuje prisotnost staršev ali skrbnikov. Vodenje otroškega računa je brezplačno, najbolj priročno je, da mu ga odprete v svoji banki.

Otroka v ravnanje z denarjem vpeljite postopno – začnite z igro s kovanci, nadaljujte z bankovci, pozneje mu odprite bančni in varčevalni račun, omogočite uporabo kartice in morda tudi investicijskih produktov. Tako boste skupaj z njim postavili temelje za uspešno ravnanje z denarjem.

ZPS nasvet

  • Poskrbite za svojo finančno pismenost, tako boste imeli potrebna znanja in boste zgled otroku.
  • Namen žepnine ni nagrajevanje, temveč učenje ravnanja z denarjem. Žepnina naj bo tedenska. Bolj kot višina zneska je pomembno, da je žepnina redna.
  • Otrok naj s svojim denarjem razpolaga sam, vi pa z njim občasno preglejte porabo.
  • Otroka naučite obvladovati želje in zasledujte filozofijo »imeti dovolj«.
  • Otroka v denar uvajajte postopno, od preprostejših konceptov vrednosti in varčevanja do nadzora nad denarjem, pasti dolgov in investiranja.

Avtorica: Alina Meško

 

vir: https://www.zps.si/osebne-finance-sp-1406526635/varevanja/11043-otroci-in-denar

 

Mogoče vam bo všeč