Dogodki in prireditveSlovenijaTurizem

10. Grajski dnevi – Ljubljanski grad (4. in 5.9.2021)

Z Grajskimi dnevi se tradicionalno spominjamo pomembnega dneva v zgodovini Ljubljanskega gradu: 16. maja 1905 je takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta odkupil trdnjavo od državnih oblasti za 60.200 kron in jo tako rešil pred nadaljnjim propadanjem.

Grad se ni predal niti ko ga je oblegala sovražnikova vojska niti ko je ostal brez skrbnega gospodarja in ga je pošteno načel zob časa. V pozabljeno ruševino ga niso spremenile niti naravne katastrofe, pa tudi sedaj, ko vsej deželi preti nevidni sovražnik, ni klonil. Prav nasprotno – vsem oviram navkljub se iz leta v leto bolj zanesljivo uresničuje vizija znamenitega župana Hribarja, naj grad s številnimi in raznolikimi kulturnimi dogodki postane pomembno kulturno središče slovenske prestolnice. Zato smo ob prvem okroglem jubileju, ki bi ga sicer morali obeležiti v letu 2020, vendar smo ga bili zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, primorani prestaviti na prvi konec tedna v septembru, pripravili pester brezplačen program, primeren za vso družino.

V soboto, 4. septembra, se bo v Grajskem jarku odvijal Dan grajskih norčij, ko se bodo pomerile med seboj različne skupine dvornih norčkov ter poskrbele za nepozabno zabavo. V nedeljo, 5. septembra, pa bosta poseben pečat dogajanju vtisnila srednjeveški tabor in dan odprtih vrat. Tega dne boste imeli obiskovalci priložnost, da raziščete vse grajske kotičke. Poleg dvoran, v katerih se odvija skrbno izbran program, so namreč pomembni tudi tisti prostori, v katerih Ljubljanski grad in njegova edinstvena prizorišča predstavimo občinstvu. Priznajmo, da se vizija znamenitega župana Hribarja uresničuje z vsakim kulturnim dogodkom, ki zaživi za mogočnimi zidovi.

Obiščite nas in doživite živahen utrip dogajanja nad mestom!

Za obisk posameznih dogodkov v sklopu 10. Grajskih dni priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. V času Grajskih dni velja enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo.

Izvedbo Grajskih dni bomo prilagodili veljavnim ukrepom, povezanim z epidemijo virusa covid-19.

V primeru dežja bodo Grajski dnevi odpadli. Obvestilo o tem bomo objavili na spletni in FB-strani Ljubljanskega gradu.

Za obisk kulturnih prireditev morajo osebe izpolnjevati enega od treh pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Uporaba zaščitnih mask je obvezna.

– 4. 9. 2021 med 10.00 in 16.00: DAN GRAJSKIH NORČIJ
– 5. 9. 2021 med 10.00 in 18:00: SREDNJEVEŠKI TABOR IN DAN ODPRTIH VRAT

 

 

Več informacij na https://www.ljubljanskigrad.si/sl/dogodki/10-grajski-dnevi/

 

Mogoče vam bo všeč