Nekategorizirano

Ferlincu ni uspelo, državni svetniki enotno podprli predlog za uvedbo parlamentarne preiskave primera Franc Kangler

Današnja seja državnih svetnikov je morala biti res vroča. Na dnevnem redu je bil tudi predlog, ki ga je na pobudo državnega svetnika Marjana Maučeca v ponedeljek sprejela Mandatno imunitetna komisija DS, da se vloži zahteva za odreditev parlamentarne preiskave v primeru državnega svetnika Franca Kanglerja. Posebna preiskovalna komisija Državnega zbora naj bi ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi bili vpleteni pregon državnega svetnika Franca Kanglerja. Svetnik Marjan Maučec je v enem stavku najbolj plastično opisal razloge za svoj predlog:” ni logično, da je nekdo dvajsetkrat na zatožni klopi, pa nikoli dokončno obsojen!”

Je s predlogom Marjan Maučec nekomu “stopil na žulj,” pa naj si bo to v tožilskih, sodniških ali poilicijskih krogih, da o omrežju globoke države, ki je vpeto v sodno vejo oblasti, ne govorimo.V glavnem, oglasil se je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, znan tudi iz afere Patria, ki je  v pismu predsednika DS Alojza Kovšco “opozoril,” da bi uvedba posebne preiskovalke v primeru Franca Kanglerja v sistemu delitve oblasti pomenila nedopustno poseganje zakonodajne oblasti v pravosodno vejo oblasti, ker naj nekatere zadeve še ne bi bile zaključene na ODT Maribor in na SDT. Da je od 24 primerov kar 22 primerov bilo sklenjenih v korist Franca Kanglerja, je že druga zgodba. Vseeno pa Ferlinc vztraja in skorajda kot pretno zapiše, da bi parlamentarna preiskava  po njegovem lahko pomenila neposreden politični pritisk tudi na odločanje v bodočih zadevah, ki imajo lahko poleg kazenskih tudi politične posledice.

Ferlinc je pristisk na državne svtnike stopnjeval tudi na danađšnji seji Državnega sveta, na kateri je ponovil vse svoje argumente, zaradi katerih naj svetniki ne bi podprli predloga Mandatno imuniutetne komisije DS.

Sejo je zapustil z “dolgim nosom,” kajti svetniki, nih 20, so soglasno podprli predlog Maučeca oziroma Mandatno imunitetne komisije. To pomeni, da bo moral Državni zbor, kamor bo romala zahteva, v najkrajšem času oblikovati posebno preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu zoper državnega svetnika Franca Kanglerja.

Čaka nas torej še vroča politična jesen.

“Na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavrženimi ”udbovskimi metodami,” je v dopisu parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalno varnostnih služb Mateja Tonina zapisal mariborski okrožni državni tožilec Niko Pušnik. Ta Sovi očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon zoper Franca Kanglerja. Sova naj bi mu prisluškovala v prostorih tožilstva, na stacionarnem službenem telefonu, doma, na domačem naslovu, celo pri njegovi tašči, na naslovu njegovih staršev, v njegovem in ženinem avtomobilu in celo na tenis igrišču blizu njegovega doma, prav tako preko IMSI lovilcev tudi mobilnemu telefonu, kjer spremljajo promet SMS sporočil njegovega in ženinega telefona. In ne samo to, tudi brskali naj bi mu po osebnem računalniku in preko njegove znanke sporočali, kaj ima na njem. 

“Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač ”maske morajo pasti z obrazov” in zadevam je potrebno reči bobu-bob,” je še zapisal tožilec Pušnik, ko je od KNOVS zahteval nadzor delovanja Sove. 

Pred dnevi pa je v mariborskih odvetniških krogih zaokrožila novica, da naj bi okrožni državni tožilec Niko Pušnik spisal odpoved na svoje delovno mesto. Se je “zlomil” zaradi mobinga, ki so ga izvajali nad njim?! O resničnosti govoric smo zato za odgovor pobarali mariborski ODT. Odgovor kratek in jedrnat, ki pa poraja domnevo, da “tam,kjer je dim, je tudi ogenj!”

Odgovor ODT Maribor objavljamo v celoti.

“Spoštovani, v zvezi z vašim novinarskim vprašanjem vam sporočam, da zaradi spoštovanja zasebnosti javnega funkcionarja na vaše vprašanje ne morem odgovoriti.
Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav.

Januša Kušar Rotman
višja državna tožilka
namestnica vodje ODT Maribor

Mogoče vam bo všeč