Nekategorizirano

Evropsko javno tožilstvo – večja zaščita davkoplačevalskega denarja

Vzpostavitev evropskega javnega tožilstva za okrepitev boja proti goljufijam in zlorabi evropskih sredstev ter zaščito denarja davkoplačevalcev naj bi dobila zeleno luč Evropskega parlamenta.

Evropsko državno tožilstvo bo zadolženo za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj, ki škodijo finančnim interesom Unije.

Trenutno so za preiskavo in pregon goljufij pri uporabi sredstev EU pristojni samo nacionalni organi, njihova pristojnost pa se konča na državnih mejah.

Poslanci so od leta 2014 sprejeli več resolucij, v katerih so pozvali k vzpostavitvi evropskega javnega tožilstva in poudarili pomen zagotavljanja neodvisnosti njegovih tožilcev.

 V okrepljeno sodelovanje v zvezi z vzpostavitvijo evropskega javnega tožilstva je vključenih 20 držav: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Nemčija, Grčija, Italija, Finska, Francija, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugalska, Romunija, Slovenija, Slovaška in Španija. Druge države članice se lahko kadar koli pridružijo.

Sedež evropskega javnega tožilstva bo v Luksemburgu, vsaka država članica pa lahko imenuje najmanj enega delegiranega tožilca, nameščenega na njenem ozemlju.

Seznam težkih kaznivih dejanj, ki spadajo v pristojnost tožilstva, bi se lahko v prihodnosti razširil, na primer na terorizem.

Po soglasju Evropskega parlamenta bo Svet lahko formalno sprejel uredbo u evropskem javnem tožilstvu. Trajalo bo najmanj tri leta, da bo tožilstvo lahko začelo z delom.

Mogoče vam bo všeč