Nekategorizirano

Evropa v peklu : rekordi padajo, bolnišnice se polnijo, države se zapirajo …

Italija in Avstrija sta se pridružili naraščajočemu zemljevidu epidemioloških razmer v Evropi, ki ga vsak teden pripravi Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) kot priporočilo za uskladitev ukrepov med državami članicami EU.

Zemljevid se posodablja vsak četrtek in ima dva glavna merila za razvrščanje držav: odstotek novih primerov koronavirusa na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in odstotek pozitivnih testov, odvisno od tega, ali so višji ali nižji od štirih odstotkov.

V novi različici od četrtka je le ena država večinoma zelena, in sicer Norveška, a brez regije Oslo, ki je v oranžni coni, poroča portal Index.

Wales od petka v karanteni

Finska in Grčija, pretežno zeleni prejšnji teden, sta zdaj večinoma v oranžni barvi, enak status pa so ohranile Nemčija, Švedska, Danska, Ciper in tri baltske države.

Vse druge države, vključno s Francijo, Španijo, Poljsko, Romunijo in Portugalsko, so v rdečem pasu.

Italija in Avstrija, ki sta bili doslej v oranžni barvi, sta se preselili v rdečo cono.

Avstrija je v četrtek v enem dnevu zabeležila rekordnih 2.435 novih okužb.

Italija je v zadnjih 24 urah zabeležila 16.079 novih primerov koronavirusa, kar je nov rekord od začetka epidemije, Belgija in Združeno kraljestvo pa sta doslej v rdečem pasu zaradi nezadostnih posodobljenih podatkov sive.

Nemčija, ki ima skoraj 9.900 smrtnih primerov, je v četrtek v 24 urah zabeležila skoraj 11.300 novih primerov, kar je absolutni rekord.

Na Irskem so za “pravilno praznovanje božiča”, kot je dejal premier Michael Martin, v sredo začeli veljati najstrožji ukrepi v Evropi. Celotno prebivalstvo je šest tednov v karanteni, vse trgovine, ki niso potrebne, so zaprte, šole pa so odprte.

Wales je od petka v dvotedenski karanteni. V Veliki Britaniji, ki ima največ smrtnih žrtev.

V Franciji so v 24 urah diagnosticirali 41.622 primerov, kar je 15.000 več kot v sredo, kar je nov rekord.

 

Mogoče vam bo všeč