Nekategorizirano

Evropa se pripravlja na nove ukrepe v boju proti terorizmu

Voditelji Francije, Nemčije, Avstrije, Nizozemske in Evropske unije so se dogovorili, da bodo sprejeli nove ukrepe za boj proti terorizmu v Evropi.

Načrtovani ukrepi vključujejo hitro odstranjevanje teroristične propagande in sovražnega govora na internetu, reformo schengenskega območja in poostren nadzor vstopa in izstopa v EU..

Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel, avstrijski kancler Sebastian, nizozemski premier Mark Rutte, predsednik Sveta EU Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po srečanju so prek videokonference o boju proti terorizmu podali ločeni izjavi, poroča Anadolu Agency (AA).

Macron je dejal, da se je ekstremizem razširil po vsej Evropi in da je treba sprejeti določene korake.

Macron je ob izjavi, da se bo okrepilo sodelovanje med državami v boju proti terorizmu, dejal, da je treba v tem okviru okrepiti skupno bazo podatkov, povečati izmenjavo informacij in sodelovanje med policijskimi agencijami.

Opozoril je, da bi varnostni problem, ki bi se pojavil v kateri koli državi ali meji v Evropi, predstavljal tveganje za države članice EU. Macron je poudaril potrebo po boju proti teroristični propagandi in sovražni vsebini na internetu.

Macron je dejal, da je treba v prihodnjih tednih sprejeti odločitev, da se omenjene objave na internetu odstranijo v eni uri, in dejal, da je treba prestrukturirati schengensko območje in okrepiti varnost zunanjih meja EU.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da obsoja vsako versko sovraštvo. Merklova je ob izjavi, da so teroristični napadi v Franciji in Avstriji napadi na svobodno družbo in način življenja, poudarila, da so bili ti napadi poskus sejanja semena strahu in da jim bo Evropa nasprotovala.

Izjavila je, da ta situacija ne pomeni, da je islam v nasprotju s krščanstvom in da bi se moral demokratični socialni model odločno boriti proti terorizmu.

 

 

 

Mogoče vam bo všeč