Nekategorizirano

Evropa – kontinent COVID-19

BELGIJA
Postelje v bolnišnicah po državi so vse bolj polne, razmere so vse bolj zapletene.

V Belgiji je za koronavirusno boleznijo umrla 12-letna deklica, so sporočile belgijske oblasti. To je prva smrt otroka zaradi novega koronavirusa v Belgiji, kjer je skupaj do zdaj umrlo 705 ljudi, okužilo pa se jih je 12.775. Smrt zaradi covida-19 pri tako nizki starosti je zelo redka, je povedal tiskovni predstavnik belgijske vlade Emmanuel Andre. Dodal je, da je smrt vse pretresla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deklica je tri dni pred smrtjo dobila vročino, pa je povedal drugi tiskovni predstavnik vlade Steven Van Gucht. Dodatnih podrobnosti o smrti 12-letnice niso razkrili, vključno s tem, ali je imela še kakšne druge zdravstvene težave. V Belgiji so vse skupaj zabeležili 705 smrtnih žrtev novega koronavirusa, od tega 98 v zadnjem dnevu. Potrdili pa so 12.775 okužb, v zadnjem dnevu 876, navaja belgijska televizija RTBF. Trenutno je hospitaliziranih 4.920 ljudi, od tega 1.021 na intenzivni negi. V zadnjih dveh tednih je bolnišnico zapustilo 1.696 bolnikov.

Postelje v bolnišnicah po državi so vse bolj polne, tako da so tam razmere vse bolj zapletene, je povedal Andre.

ITALIJA
V Italiji končno pada število novo okuženih, a se povečuje število mrtvih.

Italija se še dolgo časa ne bo pobrala. Koronavirus jo je najbolj prizadel. Čeprav ji po številu okuženih sledita tudi Španija in Francija, a tako hudo, kot je v Italiji ni nikjer. Oblasti v Italiji so našteli 11.591 smrtnih žrtev. Toda po skoraj treh tednih zaustavitve je bilo nekaj spodbudnih znakov, da zadnji ukrepi delujejo. Porast novih pozitivnih primerov ni bil nikoli nižji, povečal se je za 4%, kar je za polovico manj kot pred štirimi dnevi (8,3%) in štirikrat manj kot pred dvema tednoma.

Prvič od začetka pandemije v Italiji se je število okuženih ljudi, v Lombardiji, najbolj prizadeti regiji, povzpelo iz 25.006 za 25.392 (v nedeljo). Vlada je medtem napovedala, da bo karantena, ki so jo uvedli 10. marca, trajala “zelo dolgo” in jo bodo odpravili postopoma.  Ukrepi, ki se iztečejo 3. aprila, pa bodo zagotovo podaljšani.

Hudo je z zdravstvenimi delavci, ki so najbolj izmučeni.  Številni izmed njih v času trajanja svojih osem-, deset- ali dvanajsturnih izmen ne pijejo vode, da jim tako ne bi bilo treba iti na stranišče in s tem sneti zaščitne opreme, ki jo tudi v Italiji, kot povsod po svetu, primanjkuje.

FRANCIJA
V Franciji med učenjem na daljavo “izgubili” več tisoč šolarjev.

Francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer je danes ocenil, da so v prvih dveh tednih, odkar so zaprte šole v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, učitelji “izgubili med pet in osem odstotkov učencev”, s katerimi ne morejo vzpostaviti stika za učenje na daljavo. Opozoril je. da obstaja veliko tveganje za povečanje neenakosti med družinami, v katerih se otroci lahko šolajo doma na daljavo in tistimi, ki tega ne morejo, ker nimajo interneta ali tiskalnikov. Za Cnews je dodal, da gre za prve ocene in da so sprejeli več ukrepov, da bi te osnovnošolce in srednješolce “našli”.

GRČIJA
Grški premier poziva politike, naj se v boju proti pandemiji odpovedo polovici plače.

Grški premier Kiriakos Micotakis je pozval člane vlade in poslance iz vrst svoje stranke Nova demokracija, naj se za dva meseca odpovedo polovici svoje plače ter jo namenijo v sklad za boj proti pandemiji covida-19. Predsednica države Katerina Sakelaropulu je v to že privolila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kar zadeva grožnjo zdravju, smo vsi enaki,” je danes poudaril grški premier in dodal, da mora v boju proti pandemiji vsak prispevati po svojih močeh. Ob tem se je zavzel, da bi bili politiki v prvih vrstah solidarnosti.

Izrazil je še prepričanje, da bodo zgledu politikov Nove demokracije kmalu sledili še funkcionarji iz drugih grških strank.

POLJSKA
Zaostrovanje ukrepov v boju proti koronavirusu.

Na Poljskem bodo od srede za najmanj dva tedna dodatno zaostrili ukrepe v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot je danes odločila vlada, bodo med drugim omejili gibanje mladoletnim osebam, zaprli parke in hotele ter omejili število kupcev v trgovinah.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je ukrepe izpostavil kot nujno potrebne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da bi zmanjšali zbiranje mladih, bodo vsi mlajši od 18 let lahko odšli od doma samo v spremstvu odrasle osebe. Zaprli bodo frizerske in lepotne salone, parke, plaže in večino hotelov.

NEMČIJA
V Nemčiji potrjenih 128 novih smrti.

Skupaj je tako v Nemčiji umrlo 583 ljudi, potrjenih pa imajo 61.913 primerov okužb. Od včeraj je bilo potrjenih 4615. 

EVROPSKA SKUPNOST
Von der Leynova: Izredni ukrepi v pandemiji morajo biti omejeni in sorazmerni.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dan po uvedbi novih izrednih ukrepov na Madžarskem opozorila, da morajo biti izredni ukrepi, ki jih sprejemajo članice EU v pandemiji, omejeni in sorazmerni. Izjava von der Leynove je sicer splošna – nanaša se na vse članice in Madžarska v njej ni izrecno omenjena.

“Živimo v izrednih časih in vlade načeloma morajo imeti orodja za hitro in učinkovito ukrepanje za zaščito javnega zdravja naših državljanov,” je zapisala predsednica. Ob tem je po njenih besedah ključno, da se izrednih ukrepov ne sprejema na račun temeljnih načel in vrednot. “Demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodvisnih medijev. Spoštovanje svobode izražanja in pravna varnost sta v teh negotovih časih ključna,” je poudarila.

SVET
Skupno je novi koronavirus po svetu do zdaj (30.marec 2020) terjal več kot 38 tisoč žrtev.

 

Mogoče vam bo všeč