Nekategorizirano

Eurostat: Slovenija v padcu BDP kot ohranjanju delovnih mest uspešnejša od večine ostalih EU držav, tudi jedrnih članic EU

Sloveniji, navkljub nenehnim poskusom diskreditacije delovanja vlade Janeza Janše s strani opozicije, po statističnih podatkih Eurostata, trenutno v primerjavi z drugimi evropskimi državami v kategoriji ohranjanja delovnih mest kaže veliko boljše. Tako BDP kot zaposlenost je zaradi krize upadla manj kot v povprečju EU in evroobmočju, kar kaže, da je vlada pravočasno in dovolj odločno reagirala na krizo. V zadnji krizi pred 12 leti smo bili med najbolj prizadetimi državami, tokrat smo med tistimi manj prizadetimi.

Čeprav opozicija s pomočjo monopola nad slovenskim medijskim trgom neprestano skuša dajati vtis, da slovenska vlada v primerjavi z drugimi evropskimi državami kaj počne slabše ali bolj avtoritarno, iz dneva v dan dobivamo podatke, da je prav nasprotno.
 

Po podatkih uradnega statističnega urada EU, Eurostata, Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami, tudi “jedrnimi”,  zaenkrat kaže veliko boljše predvsem v kategoriji ohranjanja delovnih mest. Na to se je, upravičeno ponosno, odzval tudi predsednik vlade, Janez Janša.

Statistike se sicer razlikujejo od države do države, toda v povprečju se zdi, da so najbolj ogrožena nizko plačana dela, študentska dela in nasploh dela, ki ne zahtevajo kompleksnih veščin:

Te statistike so izjemno pomembne za vse vlade, saj lahko na njihovi podlagi pripravljajo ukrepe, s katerimi skušajo zmanjšati vplive pandemije na delo, zaslužek, revščino in dohodkovno neenakost. Gledajoč skozi prizmo dohodkovne neenakosti in revščine so povprečni rezultati v EU zaskrbljujoči, saj kažejo na to, da se bodo kot učinek pandemije poslabšali pogoji tistih, ki so že prej bili “v zaostanku”. To je vlak, na katerem so se znašle vse države sveta, med članicami EU pa Slovenija trenutno sodi med tiste države, kjer se učinki najmanj poznajo.

Pravočasna in odločna reakcija na krizo
Za komentar Eurostatovih statističnih podatkov smo prosili tudi slovenskega ekonomista, nekdanjega ministra in od letošnjega leta vodjo posvetovalne skupine strokovnjakov za blaženje gospodarskih posledic, Mateja Lahovnika. Povedal nam je, da sta v Sloveniji v povprečju tako BDP kot zaposlenost zaradi krize upadla manj kot v povprečju EU in evroobmočju, kar kaže, da je vlada pravočasno in dovolj odločno reagirala na krizo. V zadnji krizi pred 12 leti smo bili med najbolj prizadetimi državami, tokrat smo med tistimi manj prizadetimi.

  
				dr. Matej Lahovnik			dr. Matej Lahovnik

Dodal je, da nam je zaradi pravočasnega proti-kriznega ukrepanja bonitetna agencija Moody v času te hude krize celo zvišala bonitetno oceno, Sloveniji pa je uspelo izdati in prodati tridesetletno obveznico po manj kot 0,5 odstotni obrestni meri. Povpraševanje po naši obveznici je kar osemkrat preseglo ponudbo, kar pomeni, da tudi kapitalski trgi ocenjujejo ekonomsko politiko vlade za verodostojno.

Aleš Ernecl Nova24TV

Mogoče vam bo všeč