Nekategorizirano

EU poslanka Romana Tomc pri Slovencih v Kanadi

Evropska poslanka Slovenske demokratske stranke Romana Tomc je te dni obiskala kanadske Slovence, ki živijo v Torontu in okolici. S slovensko skupnostjo se je pogovarjala o njihovem življenju in delu, spregovorili pa so tudi o tem, kaj lahko matična država Slovenija naredi za njih oziroma kaj od Slovenije pričakujejo.
Romana Tomc se je srečala s predstavniki Vseslovenskega kulturnega odbora, ki je krovna organizacija Slovencev v kanadskem Ontariu in povezuje več različnih organizacij, ki ohranjajo slovensko kulturo in slovenski jezik. Na srečanju, ki je potekalo v prostorih slovenske župnije Brezmadežne, se je zbralo okoli 30 predstavnikov teh društev in organizacij, pogovor in druženje pa je trajalo krepko preko predvidenih časovnih okvirjev.

Želijo si poslanca v slovenskem parlamentu

Kanadski Slovenci so ponovno izrazili željo, da bi v Državnem zboru Republike Slovenije dobili poslansko mesto tudi Slovenci, ki živijo na tujem. Romana Tomc jim je povedala, da je ravno to tudi del volilne zaveze in programa Slovenske demokratske stranke, to je poslansko mesto za predstavnika slovenske manjšine in Slovencev po svetu. SDS se namreč zaveda pomena in velikega bogastva okoli pol milijona Slovencev, ki živijo zunaj meja republike Slovenije.

Slovence v Kanadi zanima dogajanje v Sloveniji, kljub temu, da so preko svetovnega spleta v stiku z domovino, pa si želijo več osebnih stikov in vsak obisk iz Slovenije jih razveseli. Ko spremljajo politično dogajanje v Sloveniji v tem času po volitvah, ne morejo razumeti, kako stranka, ki je zmagala na volitvah, ne more sestaviti vlado, prav tako ne morejo dobro razumeti slovenskega volilnega sistema. V Kanadi so politične razmere bolj čiste in transparentne, tri glavne politične stranke se izmenjujejo v raznih koalicijskih oblikah na oblasti in takšnih težav, kot jih imamo sedaj v Sloveniji, Kanadčani ne poznajo.

Slovenci v Kanadi s svojim radijskim programom

Romana Tomc je bila tudi gostja na Radiu Glas kanadskih Slovencev v Torontu. Tudi tam je spregovorila o aktualnem dogajanju v Sloveniji in Evropski uniji, o sporazumu CETA, migracijah, staranju prebivalstva v Sloveniji in demografskih trendih v naši državi. Ta slovenski radio deluje od leta 1991 v okviru multikulturnega radia CHIN  Toronto, ki oddaja v 30 jezikih in je zelo pomemben medij pri obveščanju Slovencev v Kanadi, preko spleta pa ga lahko poslušamo tudi v Sloveniji.

Dan po pogovorih s predstavniki slovenske skupnosti pa je evropska poslanka Romana Tomc obiskala tudi dom Lipa, slovenski dom starejših občanov, ki so ga z lastnimi prispevki zgradili Slovenci, ki živijo v Kanadi. Izjemno lepo urejen dom kaže na odgovornost slovenskega življa v tej oddaljeni državi, ki je s postavitvijo tega doma v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razmišljal tudi o preživljanju starosti. Dom vzdržujejo Slovenci sami, tudi s pomočjo raznih donacij.  

Sicer pa v celotni Kanadi živi okoli 11 tisoč Slovencev. Prisotni so v večjih mestih na vzhodu in zahodu države, značilna je precej razpršena poselitev, največ Slovencev pa je v Torontu, Hamiltonu, Montrealu in Winnipegu. Prvi val priseljevanja Slovencev v Kanado je bil v 90. letih 19. stoletja, drugi val med obema vojnama, v času gospodarske krize v letih od 1924 do 1930, tretji val pa od 1958 do 1970. Mladi Slovenci se tudi danes preseljujejo v Kanado in mnoga slovenska društva, ki predstavljajo steber socialnega in društvenega življenja, jim pri teh novih izzivih tudi pomagajo. 

Vir: https://www.sds.si/

Mogoče vam bo všeč