Nekategorizirano

EU poslanec Franc Bogovič o zavajujočem poročanju STA o njegovih izjavah o prenašanju slovenskih problemov na EU parket

Koprivnica, 14. maj 2020 – Zaradi mnogih odzivov, ki so odraz napačne interpretacije odgovora evropskega poslanca Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franca Bogoviča (SLS/EPP), ki ga je na torkovem novinarskem briefingu pred majskim zasedanjem Evropskega parlamenta podal na novinarsko vprašanje Planet TV o »intervenciji aktualne vlade vizavi Bruslja ….«,  v nadaljevanju podajamo Bogovičev odgovor:
»Glede na mnoge odzive, ki so posledica napačne interpretacije moje torkove izjave z novinarske konference, ki očitno izhaja predvsem iz dvoumnega naslova STA novice: »Slovenski evroposlanci proti prenašanju slovenskih težav na evropski parket«, (omenjeno STA novico v nadaljevanju pripenjam v celoti ter dodajam tudi povezavo na tonski zapis celotne torkove novinarske konference evropskih poslancev), predstavljam povzetke poudarkov mojega odgovora in tudi mojega splošnega stališča o tem vprašanju:
 

 – Uvodoma sem dejal, da imamo prisotni evropski poslanci (Milan Brglez, Klemen Grošelj ter jaz, Franc Bogovič) različne poglede pri tem vprašanju, torej nimamo enotnega stališča in se naša stališča razlikujejo zlasti glede na koalicijo in opozicijo.
 – V odgovoru sem poudaril, da je opozicija tista, ki je v času sedanje nove Vlade RS prva začela izvažati probleme oz. svoj notranji politični boj na EU parket.
 – Z aktivnostmi, protivladnimi protesti, itd., ki jih izvaja opozicija, se ustvarja nevarno in nekonstruktivno ozračje.
 – Moje generalno stališče je, tako kot je to navada v družini, da probleme najprej rešujemo doma.
 – Tako pravosodje kot novinarstvo si morata pri ljudeh pridobiti zaupanje nazaj.
 – Strinjam se z Ernestom Petričem, ki je v nedeljo pozval k odgovornosti vseh, ki vplivajo na razvoj dogodkov, bodisi na javno mnenje bodisi na politične odločitve.
 – Izrazil sem tudi skrb, da bomo v trenutku, ko bosta v krizi (opp.: gospodarska, socialna, ki bosta sledili po epidemiji) najbolj potrebni razsodnost in odgovornost, prišli do takega ozračja, da bo še težje najti skupne odgovore v družbi in državi.
 – Sicer pa se z ugotovitvami zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki jih je zapisal Evropski komisiji v svojem dopisu k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, vsebinsko strinjam in delim mnenje, da so te ugotovitve problem našega sistema. V Sloveniji moramo na marsikaterem področju postoriti še marsikaj, da se bo stanje demokracije, pravosodnega sistema ter medijskega pluralizma izboljšalo.«

Tako pa je poročala državna STA:

 
Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP)
Dodatno: Novica STA in e-povezava do zvočnega posnetka torkovega novinarskega briefinga evropskih poslancev.

Vest STA z dne, 12. 5. 2020:

Slovenski evroposlanci proti prenašanju slovenskih težav na evropski parket

Ljubljana, 12. maja – Slovenski evroposlanci Klemen Grošelj (Renew/LMŠ), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Milan Brglez (S&D/SD) so danes izrazili nestrinjanje z ravnanjem slovenske vlade, ki Evropo z depešami in sporočili obvešča o notranjepolitičnih težavah. Bogovič je ob tem opozoril, da poleg vlade na evropski parket težave izvaža tudi opozicija.
V odgovoru na novinarsko vprašanje na brifingu na daljavo pred zasedanjem Evropskega parlamenta je Grošelj poudaril, da se s tovrstno komunikacijo ne strinja.
“Pisma povedo več o avtorjih kot o realnem stanju v državi, iz katere prihajajo,” je menil in dodal, da se taka komunikacija tako spremlja tudi v EU. Reakcije v evropskem prostoru so bile po njegovih besedah temu primerne. Grošelj je še dejal, da tovrstna sporočila v EU prihajajo predvsem iz treh držav – Poljske, Madžarske in zdaj še Slovenije.
“Nikoli ni koristno, če domače zadeve razčiščujemo na drugih prostorih,” je poudaril Bogovič. Dejal je, da je v Sloveniji več poskusov, da se dogajanje seli v evropski prostor, tako s strani vlade kot opozicije. “Če mislimo, da bo kdo od zunaj razsodnik, ki bo rešil stanje pri nas, se motimo,” je opozoril poslanec, ki pa se ni želel opredeliti do vsebine vladnih sporočil o slovenskih medijih in pravosodju. Menil je še, da nam ne bo koristilo, če bomo svoje težave izvažali na evropski parket, saj s tem ne bomo dosegli velikega napredka.
Bogovič je še dejal, da se strinja z Ernestom Petričem, ki je v nedeljo pozval k odgovornosti vseh, ki vplivajo na razvoj dogodkov, bodisi na javno mnenje bodisi na politične odločitve. “Tudi z aktivnostmi, ki jih izvaja opozicija, ustvarjamo nevarno ozračje,” je opozoril poslanec in med drugim omenil protivladne proteste. Dejal je še, da ga skrbi, da bomo v trenutku, ko bo v krizi potrebna razsodnost in odgovornost, prišli do takega ozračja, da bo še težje najti skupne odgovore.
“Politični akterji so soodgovorni, da smo prišli do te situacije,” pa je dejal Brglez. Po njegovem bi se marsikaj dalo narediti z več občutka. Menil je še, da ta komunikacija ne koristi nikomur, saj nas v Evropi poznajo in vedo vse.
Pri komunikaciji se mu zdi sporno, da se pri tovrstnem komuniciranju zaobide parlament, ki je prostor, kjer bi morali dosegati soglasja in politični konsenz. Zato je po Brglezovem mnenju logično, da “opozicija vpije”, ker je soočena z izvršenim dejstvom. Priznal je sicer, da se je podobno dogajalo tudi v preteklosti in vedno je škodilo skupnemu političnemu interesu ali slovenskim kandidatom za položaje v Evropi.
“Razklanost, ki se jo prenaša v zunanjo politiko, ne koristi,” je opozoril Brglez. Menil je, da obstajajo skupne točke med slovenskimi strankami, kot je potreba po solidarnostnih rešitvah. “Na tem bi bilo treba graditi in tam poiskati skupno akcijo,” je poudaril in dodal, da to ni v interesu akterjev. Dodal je še, da evropski poslanci težko toliko vplivajo na akterje, da bi se zadeve spremenile.

Mogoče vam bo všeč