Nekategorizirano

EU parlament: Poslanci podprli bolj učinkovito obravnavo prošenj za azil

Pretekli teden so člani odbora za državljanske svoboščine EU parlamenta podprli zakonodajni predlog, ki predvideva oblikovanje skupnih postopkov za obravnavo prošenj za azil v EU. Sledi obravnava na plenarnem zasedanju, po glasovanju pa bo EU parlament začel pogajanja z državami članicami v Svetu EU o končnem besedilu zakonodaje.

»Zelo pomembno je imeti jasne, učinkovite postopke, ki držav ne bodo obremenili z birokracijo. Imamo jasne roke: šest mesecev za odobritev ali zavrnitev prošnje za mednarodno zaščito,« pojasnjuje poročevalka o zakonodaji, italijanska poslanka Laura Ferrara (EFDD).

Zakonodaja predvideva brezplačno pravno pomoč za prosilce. »Želeli smo zagotoviti, da se v postopkih pravice beguncev upoštevajo,« razlaga Ferrara.

Prosilci za azil bodo morali svojo prošnjo vložiti v državi, kjer so prvič stopili na ozemlje EU, ali pa v državi, ki izpolnjuje kriterije iz spremenjene dublinske uredbe o azilu. Nova zakonodaja bolje ščiti otroke ter postavlja kriterije za varne države, kamor je mogoče vračati migrante.

Po mnenju odbora sicer Turčija ne more biti obravnavana kot varna država.

Evropski azilni sistem sicer doživlja korenito prenovo. Parlament je podprl spremembe dublinske uredbe, ki določa, katera država je odgovorna za obravnavo prošenj za azil, ter se zavzel za ustanovitev evropske agencije za azil.

V letih 2015 in 2016 je za azil v EU zaprosilo 2,5 milijona ljudi. Leta 2017 je bilo vloženih 706,913 prošenj za azil.

 

 
 

Mogoče vam bo všeč