Nekategorizirano

EU parlament: Brexit: skrajni čas je, da se Združeno kraljestvo odloči

V razpravi po pomembnem glasovanju britanskega parlamenta so evroposlanci poudarili, da bodo Evropejci ostali enotni in da bodo pravice državljanov še vedno prednostna naloga EP.
Po včerajšnji zavrnitvi sporazuma o izstopu in politični izjavi v spodnjem domu britanskega parlamenta je zdaj naloga britanske vlade in britanskega parlamenta, da sporoči, kakšen odnos z EU si želijo, so poudarili evropski poslanci.

Sporazum o izstopu je najboljši in edini možni kompromis glede na podane rdeče linije britanske vlade, je poudaril glavni pogajalec za brexit Michel Barnier. Ta omogoča legalno gotovost tam, kjer brexit ustvarja negotovost. EU ne bo sprejela uveljavljenih smernic na račun svoje manjše varnosti, vključno z mirovnim procesom in mejo z Irsko ali pravicami državljanov, je dodal Frans Timmermans v imenu Evropske komisije.

Koordinator brexita v imenu Evropskega parlamenta Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) je pozval k medstrankarskemu dialogu v Združenem Kraljestvu, da bi ponovno vzpostavili pozitivno večino in redefinirali rdeče linije Združenega kraljestva. Poudaril je, da bi lahko spremembe v stališču Združenega kraljestva omogočile globlje prihodnje odnose med Združenim kraljestvom in EU.

Odhod brez dogovora ne bi bil v interesu nikogar, so poudarili evropski poslanci. EU bo okrepila svoje priprave in delo v izrednih razmerah z državami članicami in Evropskim parlamentom, je dodala Melania Ciot v imenu romunskega predsedstva Sveta.

Mogoče vam bo všeč