Nekategorizirano

Ej Arsenovič! Kaj ti pomaga glas mariborskega Pucka Zinrajha, ko te tvoji puščajo na cedilu! Je koalicija “gotova!?”

Sladke sanje mariborskega župana Saše Arsenoviča, da bo imel okoli sebe kar štiri podžupane, toliko jim premore tudi njegov veliki županski vzornik v Ljubljani Zoran Janković, so se s ponedeljkovo peto redno sejo mestnega parlamenta Maribora spremenile v nočno moro. S četrtim podžupanom, konkretneje podžupanjo, položaj je bil namreč obljubljen Alenki Iskra, sicer kadru Židanove SD, ne bo nič, čeprav si je še pred sejo Arsenovič manel roke, ker se je za manjkajočo dvotretjinsko večino, ki je potrebna za spremembo mestnega statuta, med 45 svetniki našel mariborski Pucko in to v “odpadniku”SDS-a Zvonetu Zinrajhu. Štel je in prešteval, vselej je naštel 30 glasov podpore. Vse do usodne ponedeljkove seje mestnih svetnikov.

Še v samem uvodu, ko so se odločali o spremembi dnevnega reda, je s svojim amandmajem na predlagano spremembo statuta, skušal svetnikom zlesti “pod kožo.” V predlogu sprememb statuta je bilo namreč zapisano, da bo imela MO Maribor štiri (4) podžupane, Arsenovičev amandma pa je prebrisano sledil zakonskim določilom o lokalni samoupravi, v tekstu pa, da ima MO Maribor za pomoč pri opravljanju županskih nalog najmanj enega podžupana. Torej jih ima lahko tudi štiri ali pet, kakor bi bila Arsenovičeva volja. Svetniki Liste Franca Kanglerja so bili enotno proti.   “Ne vem, če smo tako bogata občina, da si lahko privoščimo štiri podžupane. Podražili smo vrtce, podražili smo ravnanje z odpadki, zdaj pa širimo mestno upravo in podžupane,” je bil kritičen Franc Kangler. Ljubica Jančič pa dodala, da ima New York pri 8,5 milijona prebivalcev le pet podžupanov. “Zato sem prepričana, da potrebe za četrtega podžupana v Mariboru ni!”

“Ne vem, če smo tako bogata občina, da si lahko privoščimo štiri podžupane. Podražili smo vrtce, podražili smo ravnanje z odpadki, zdaj pa širimo mestno upravo in podžupane,” je bil kritičen Franc Kangler. “New York ima 8,5 milijona prebivalcev, vodi ga župan s petimi podžupani. Zato sem prepričana, da potrebe za četrtega podžupana ni,” je povedala Ljubica Jančič.

Pred glasovanjem o amandmaju se je oglasil tudi eks član SDS in po novem tudi samostojni svetnik Zvone Zinrajh in v svoji obrazložitvi glasu ZA spremembo statuta dejal, da to, kar pripada županu, pač gre županu. In odločno napovedal, da bo glasoval ZA! Trideseti glas torej imam, si je mislil Arsenovič. Nato pa šok pri glasovanju, ki ga ni in ni hotelo biti konec. Arsenovič in njegova županska ekipa je čakala, da se bo na zaslonu od nekod pojavil še 30 glas podpore, tega pa ni in ni bilo, končalo se je z 29 ZA in 11 proti. Presenečenju ni bilo videti konca, Arsenovičevo omizje je nekaj šepetalo, rdečica ni in ni hotela izginiti z obraza. “Kaj je zdaj, bomo nadaljevali glasovanje ali ne,” so se oglašali iz opozicijskih vrst NLS. In znova glasovanje, tokrat o spremembi statuta in še hujša zaušnica Arsenoviču in njegovi ekpi.

				Svetniki MO Maribor			Svetniki MO Maribor Za spremembo statuta, po katerem bi imel Maribor štiri podžupane, je glasovalo le 24 svetnikov, 17 jih je bilo proti. Rezultati glasovanja pokažejo, da  se je dvanajstim glasovom opozicije (10 NLS in 2 SDS) pridružilo pet svetnikov Arsenovičeve liste za Maribor. Poseben šok za Arsenoviča je bilo spoznanje, da je med peterico “špilferderberjev” z njegove liste tudi Nataša Rodošek, predsednica KVIAZ-a, umanjkal pa je tudi glas Branislava Rajića  iz SMC, ki pa se seje raje ni udeležil!

Sledil je premor za umiritev živcev, Maribor bo še naprej imel samo tri podžupane, čeprav je Arsenovič z vso aroganco in vehemenco svetnici Ljubici Jančič zabrusil, da ima Maribor dovolj denarja, da bi si lahko privoščil tudi četrtega podžupana. 

VIDEO: Izjava Milana MIkla, vodjo svetniške skupine NLS – Lista Franca Kanglerja 

Mogoče vam bo všeč