Zmagoslavje VMRO-DPMNE na parlamentarnih volitvah v RS Makedoniji (Foto: EPA)
BalkanEvropaSlovenijaV fokusuVolitve

Dvojne volitve v Makedoniji in dvojna zmaga zdrave pameti.

Včeraj so v RS Makedoniji potekale dvojne volitve. Predsedniške in parlamentarne. Na obeh je zmagala desna sredina in desnica. In pamet, želja po napredku in prosperiteti lastnim državljanom, to  po čem so stremeli in pričakovali pa ne dočakali v zadnjih sedmih letih.

Volitve v RS  Makedoniji so potekale po dvoletnem zastoju v pogovorih med sedaj zagotovo odhajajočo  vlado in VMRO-DPMNE glede izpolnitve pogoja sosednje Bolgarije o vpisu bolgarske manjšine v makedonsko ustavo.  Izdaja nacionalnih interesov in neka kvazi evropskost sta pokopali makedonske »socialiste« To je tudi (še vedno)pogoj Sofije za nadaljnje približevanje države EU, potem ko je Severna Makedonija na zahtevo Grčije pred leti že spremenila ime.

Edino kar je  bilo narejeno v prejšnji vladi je  bila razgradnja makedonskega bitja   ter v prilagajanju drugim in teptanju in ogrožanju lastne državnosti in suverenosti.

V  trenutkih ko je že bilo jasno da je  koalicija “Makedonija je spet tvoja”  kazala na očitno zmago, je vodja te koalicije Hristijan  Mickoski dejal, da:  »so ljudje pokazali, da lahko posameznik ustvarja krize in se zaščiti z institucijami. Čas je, da gresta DUI skupaj s SDSM v opozicijo. Ljudje so rešili svojo državo. Ta generacija ima priložnost ustvariti novo poglavje, v katerem bo Makedonija vaša.«

Z zmago Gordane Siljanovske Davkove in VMRO-DPMNE so se  končale predsedniške in parlamentarne volitve v državi. Vsi udeleženci volitev  pritrjujejo, da so volitve potekale v poštenem in demokratičnem ozračju.

Novoizvoljena makedonska predsednica, Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA)

S temi sedaj že zaključenimi dvojnimi volitvami v RS Makedoniji se dokončno kaže, pokaže in dokaže,  da volivci v pretežnem delu Evrope, ki hočejo živeti, preživeti in ustvarjati svojo lastno prihodnost, se ustvarja le  s pomočjo  tradicionalnih,  spodobnih in na domači tradiciji  utemeljenih družb, držav in skupnosti. Vse drugo kar je nasprotno od tega je obsojeno  na propad, pozabo in umik. Makedonci so pokazali, da se da narod in državljane poenotiti ter jih spraviti skupaj na pot,  ki ima svoj jutri in pojutrišnjem.  In da je ta pot od vseh državljanov.

Nadejamo se samo,  da se bo ta pot nadaljevala tudi pri ostalih državah, ki hodijo, želijo hoditi ali stopajo na poti Evrope in na načinu negovanja evropskih civilizacijskih norm ter načina življenja.

Če v to skupino spadamo tudi mi,  slovenski državljani moramo to dokazati, sedanjo odklonilno sliko spremeniti in dograditi s primernimi »kamenčki«  v  mozaiku vladanja v dobro državljanov  in  za njihov blagor.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan