Foto:ZCC
KulturaLokalnoSlovenijaV fokusu

Kultura: 20 let ustvarjalnega dogajanja za dvajset in več tednov praznovanja umetnosti v U4 Celje

Umetniška četrt (U4) v Celju letos praznuje dvajset let delovanja. V nekdanjih praznih butikih deluje enajst umetniških ateljejev, v in okoli njih pa se je med Gosposko ulico in Na okopih ustvarila neformalna skupnost umetnikov, kulturnih delavcev, društev, sopotnikov in družabnikov. Omenjeni bodo ob okrogli obletnici pripravili številne dogodke. Prvi bo v nedeljo, 12. maja 2024.

 

Umetniška četrt (U4) je v Celju nastala leta 2004, ko je Mestna občina Celje pridobila poslovne prostore nekdanjih butikov okoli atrija Na okopih in vštric s Krčmo Tamkoučiri ter jih namenila za umetniške ateljeje celjskih ustvarjalk in ustvarjalcem ter Gimnaziji Celje – Center za mlade umetnike (AQ galerija). V dvajsetih letih se je ustvarila neformalne skupnosti umetnikov, kulturnih delavcev, društev, sopotnikov in družabnikov, ki prireja občasne kulturno-umetniške dogodke, prodajne sejme in razstave ter sodeluje s kulturniki in kulturnicami v mestu.

Je tudi kraj umetniškega in siceršnjega dogajanja.  Iz popolnoma nevezanega pogovora in ideje je nastalo marsikaj kar je potem postalo še dogodek. Določeno obdobje sem se tudi sam pogosto ustavil  v U4, točneje v AQ4.. Kot fotograf in kot nekdo  ki je bil del tega utripa.

Foto: ZCC

Številne dogodke, s katerimi bodo predstavili široko polje svojega delovanja, pripravljajo tudi ob okrogli obletnici. Praznovanje se bo začelo v nedeljo, 12. maja 2024, s sproščenim športno-kulturnim druženjem. Po tradicionalnem teniškem turnirju Roland Garros v atriju U4 bo v AQ galeriji sledilo vodstvo po razstavi Borba za arhitekturo s Timom Jevšenakom ter glasbeno obarvano druženje – jam session s Solce-Šabšajevič-Zorec triom in gosti. Maja (23. 5. 2024) bodo v Kajuhovem domu pripravili še izmenjavo oblačil Omara pri Kajuhu ter ponovitev (31. 5. 2024) zvočnega kolaža Roza v prostoru začasne rabe Glavni trg 8.

Junija se bo praznovanju pridružil festival Vstop prost. 25-letnico delovanja bo zaznamoval pester performativni program v središču mesta ter improvizirana predstava Umetnost procesa: umetnica na preizkušnji z eno od najbolj vrhunskih improvizatork v Sloveniji, Saro Šoukal.

Septembra se bodo U4 v Kvartirni hiši predstavili s skupinsko razstavo likovnih umetnikov ter pregledno razstavo dogodkov v AQ galeriji v sodelovanju s Krčmo Tamkoučiri. V zadnjem septembrskem vikendu zgoščen glasbeni in uprizoritveni program v atriju U4 ter prostoru začasne rabe Glavni trg 8.

Programske vsebine se bodo nadaljevale novembra, ko bo potekal festival sodobnih uprizoritvenih praks Drugajanje, dvajseto leto delovanja pa se bo zaključilo s praznovanjem 5. obletnice festivala ilustracije Velvet ter samostojno fotografsko razstavo Tomaža Črneja v Kvartirni hiši.

 

»Naj ne bo umetnosti le za četrt, ampak polno leto v mestu.«

 

Vir in foto: ZCC&VTC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura