Predstavitev manifesta SDS za Evropske volitve(Foto: zaslonski izrez)
Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijaV fokusu

Preudarno za Slovenijo v Evropi. To je potrebno!

Danes dopoldne  je v Hiši dr. Jožeta Pučnika potekala predstavitev manifesta Preudarno za Slovenijo v Evropi. Glavni poudarki manifesta so:

 

Preudarno delamo za zaščito evropskega načina življenja

Preudarno delamo za varno Evropo

Preudarno delamo za razvito Slovenijo v Evropi

Preudarno delamo za Evropo za vse generacije

Preudarno delamo za Slovenijo v demokratični Evropi

Preudarno delamo za Evropo narodov

Ob začetku predstavitve manifesta je predsednik stranke Janez Janša povedal, da je manifest dokument, v katerem bomo našli ključna izhodišča, ki jih SDS zagovarja v tej volilni kampanji in ki so združena pod besedo #prEUdarno: “Preudarnost je namreč tista beseda, ki smo jo najbolj pogrešali zadnjih 10 let v oblikovanju politik EU. Preudarnost je tista beseda, okrog katere je bila EU pravzaprav zasnovana kot prostor miru in blaginje s ciljem, da bo nekoč celoten evropski kontinent združen skupaj v Evropski uniji. V prostoru, ki bo varoval tako države članice kot tudi državljane teh držav.”

Kaj  potrebujemo v naslednjih petih letih?

“Potrebujemo preudarno politiko zelenega prehoda, preudarno politiko odnosa do migracij, še posebej pa preudarnost pri ločevanju legalnih in ilegalnih migracij.” Dodal je, da mora ta preudarnost temeljiti na dejstvih in argumentih, na znanstvenih dosežkih: “Evropska unija ne predstavlja večinskega dela planeta, je pa najboljša na številnih področjih. Ta področja so tisto, na čemer lahko temelji preudarna notranja in razvojna politika EU.”

V samem manifestu niso zapisani zgolj naše vrednote in baše cilje temveč tudi poti za njihovo uresničitev. To je tisto, kar mnogim našim političnim konkurentom manjka. Naš namen je tudi s pomočjo teh prednosti ki jih imamo zapisane  v manifestu in jih želimo uresničevati da  pridobimo čim večje število poslancev v EU . Z takšnimi cilji  je lahko lista zmagovita.

Foto: FBSDS

V drugem delu izjave je Romana Tomc, nosilka liste SDS za poslance v EU parlament predstavila vsebino manifesta. Omenila je ključna izhodišča dokumenta:

 

ZA zaščito evropskega načina življenja. Na našo zgodovino, kulturo in dosežke smo ponosni, zato si bomo prizadevali, da evropski način življenja prenesemo tudi na naše otroke. Evropa je raznolika, vendar delimo skupno krščansko kulturo in dediščino. Dediščino evropske civilizacije, izraženo v našem načinu življenja. Evropski način življenja je zgrajen na temeljih miru, varnosti in solidarnosti. Kdor pride k nam, se mora prilagoditi našemu načinu življenja in ne obratno. Naša pravica je, da odločamo, koga bomo sprejeli in koga ne.

ZA varno Evropo. Evropo bomo naredili spet varno. Ni svobode in blaginje brez varnosti. Zato delamo za Evropo, kjer ni prostora za terorizem in kriminal. Zunanje meje bomo zavarovali pred nezakonitimi migracijami. Delamo za Evropo, v kateri bomo poskrbeli tudi za energetsko in prehransko varnost. Storili bomo vse, da bodo naše družine in tudi družine naših otrok in vnukov varne tako v Sloveniji kot drugod po Evropi. Varnost starejših in njihovo dostojno življenje je naša zaveza njim, ki so naše skupnosti gradili.

ZA razvito Slovenijo v Evropi. V Evropski uniji smo ustvarili enoten trg, skupno valuto in povezano gospodarstvo. Slovenija ima od tega trga velike razvojne koristi. Visoka konkurenčnost evropskega trga terja stalno prilagajanje ter velika vlaganja v raziskave, ki jih močno vzpodbujamo. Ob tem z ukrepi, ki so postopni in razumni, ki naše gospodarstvo krepijo in ne obratno, varujemo naše okolje in ga ohranjamo za prihodnje generacije. Zavedamo se, da brez kmeta ni ne hrane in ne življenja.

ZA Evropo za vse generacije. Premalo rojenih otrok je strateški problem tako Slovenije kot Evrope. Zato bomo podpirali družine in spodbujali enakopravnost med spoloma. Oba spola, moški in ženski, sta enakopravna, vendar različna v svojih nezamenljivih naravnih vlogah očetovstva in materinstva. Krepili bomo veselje do novega življenja. Ta je hkrati edini trajni temelj solidarnosti med generacijami in zagotovilo za varno starost.

ZA Slovenijo v demokratični Evropi. Gradili bomo Evropo, v kateri bodo odločali na nacionalnih in evropskih volitvah demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva. Zoperstavili se bomo vladavini neizvoljenih; tako tistim v bruseljski birokraciji kot tistim v samooklicanih nevladnih organizacijah ali medijskih korporacijah. Terjali bomo enaka pravila tako za majhne kot za velike države članice EU. Načelo soglasja naj ostane način sprejemanja vseh bistvenih odločitev v EU.

ZA Evropo narodov. Evropska unija se bo ohranjala in krepila, če bo hkrati dovolj varovala naš način življenja in upoštevala različnost evropskih narodov ter se širila na tiste evropske države, ki še niso v EU. Zadnje desetletje nas je naučilo, da se v primeru, če se ne širi EU, se širijo tisti, ki nas ogrožajo. Zato bomo gradili Evropo, kot so jo sanjali ustanovni očetje Unije; kot prostor miru, blaginje in varnosti za vse njene suverene narode.

 

 

Razumen, preudaren in odgovoren volivec ter državljan bo zagotovo vse prej omenjene prvine uporabil in prišel do odločitve, ki bo pripomogla k boljšemu in kvalitetnejšemu  bivanju na naši  celini. To si zaslužimo. In upravičeno pričakujemo od  bodočih izvoljenih poslancev v EU parlament.

  1. junij bo dan za odločitev o odgovorni in preudarni Evropi za nas in  za ostale Evropejce.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč