Nekategorizirano

Dve tretjini vse literature je fantazijska literatura

Celjsko literarno društvo je pod taktirko neumornega predsednika Bojana Ekselenskega pripravilo prvi slovenski festival fantazije. Prvi FANFEST, kot so ga poimenovali, se je odvijal od 10. do 12. novembra 2017 v Celju.

Takšnega festivala v Sloveniji še ni bilo, še posebej se lahko že v »prvi izdaji« pohvali z odlično udeležbo avtorjev s področja nekdanje Jugoslavije. Udeleženci so bili ob slovenskih avtorjih Maji Mlakar, Martinu Vavpotiču, Marko Vitasu, Andreju Ivanuši in Bojanu Ekselenskemu, še – iz Hrvaške Mirko Grdinić in Tamara Babić, iz Črne gore Dragić Rebrenović in Uroš Vukičević, ter iz Srbije Tihomir Jovanović–Tika ter dr.Zoran Živković. Slednji je evropsko in svetovno znan avtor, ki je napisal več kot 20 knjig s področja znanstvene fantastike in fantazije. Velja za srbskega pisatelja, ki ima največ knjig prevedenih v tuje jezike. Njegova dela je mogoče prebirati v več kakor dvajsetih jezikih, med njimi so japonščina, korejščina in tudi slovenščina. Je edini avtor iz južnega dela Evrope, ki so mu knjigo prevedli v arabski jezik v Savdski Arabiji. Največ prevodov je za knjigo Knjižnica (Biblioteka), ki je leta 2003 prejela Svetovno nagrado za fantazijo  (World Fantasy Award) za najboljšo novelo. Letos so avtorja počastili z nagrado »Evropski veliki mojster znanstvene fantastike« (The ESFS Grand Master Award) na konvenciji evropskih ljubiteljev znanstvene fantastike, ki je bila junija v Dortmundu v Nemčiji.

Levo: Bojan Ekselenski, avtor avtentičnega slovenskega fantazijskega epa Vitezi in Čarovniki, ki obsega 7 knjig in dve v pripravi. 
Desno: dr.Zoran Živkovič, največji bard Balkana in Evrope na področju fantazijske literature, ki je napisal več kakor 20 knjig.

Festival se je odvijal na dveh lokacijah, v celjski knjigarni in antikvariatu Antika ter v Celjski kulturnici, ki jo uporabljajo različna društva, seveda tudi Celjsko literarno društvo. V petek so se avtorji zbrali in opravili nekaj hitrih ogledov starega dela Celja. V soboto dopoldan je bila okrogla miza s temama »pomen tovrstnih festivalov v regiji« in »prihodnost znanstvene fantastike – je res njen čas minil?«. Popoldan so se predstavili v Antiki javnosti in prelistali tretjo številko literarne revije za spekulativno fikcijo SUPERNOVA.

Okrogla miza v celjski knjigarni Antika, kjer so se avtorjem pridružili tudi obiskovalci. Vsi smo uživali v odličnih predstavitvah in zanimivi razpravi.

Nato so se zvečer preselili v Kulturnico, kjer se je zainteresirani javnosti predstavil dr.Zoran Živkovič. Za uvod so pogledali štiri kratke filme, ki so nastali na podlagi njegovih kratkih zgodb. Nato je sledila zelo zanimiva in humorno obarvana razprava o tem, kaj je fantazijska literatura. Zaključek je bil, da je 2/3 svetovne literature fantazijska literatura, le da je etablirane institucije ne dojemajo kot takšno. V nedeljo je dopoldan v Kulturnici potekala razprava o samozaložniških servisih in o literarni kritiki domišljijske literature.

Festival je podprla Mestna občina Celje.

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč