Sprejetje PKP10-Za vse!
koronavirusPolitikaŽivljenje

Državni zbor: PKP10 sprejet. 46 ZA. V dobro vseh v Sloveniji. Odgovorno. Zrelo.

Na 91. izredni seji Državnega zbora so poslanke in poslanci obravnavali predlog Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic Covid-19.

Rdeča nit desetega protikoronskega paketa je zajezitev bolezni COVID-19, pomoč gospodarstvu in pa pomoč najbolj ranljivim skupinam. V paketu PKP10 je  izpostavljeno naslednje: Solidarnostni dodatek za upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku do 523 evrov, bodo dobili dodatek v višini 300 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino od 523,01 do 628 evrov, bodo dobili dodatek v višini 230 evrov. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini od 628,01 do 732 evrov bodo dobili dodatek v višini 130 evrov.

Državni zbor  je danes s 46 glasovi za in 42 proti sprejel nov protikoronski zakon(PKP10) z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. Ta  prinaša nove dodatke za najbolj ranljive, uvaja odškodninsko odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19 in zvišuje zgornje meje uvrščanja zdravnikov v plačne razrede. Vlada predlaga, da novega interventnega zakona, tako kot predhodnih zakonov za pomoč gospodarstvu in državljanom ob epidemiji, ni mogoče izpodbijati na referendumu. Sklep o tem bo DZ potrjeval  in potrdil v prihodnjih dneh.

Poslanci med delom(zaslonska)

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša še nove. Finančne posledice so ocenjene na 280 milijonov evrov.

Vse to je tekom dneva spremljalo negodovanje dezorientirane skupine državljanov, ki so nasprotovali sprejemu tega paketa. Zato ker  vsako odločanje v dobro državljanov povezujejo z kratenjem njihovih osebnostnih pravic, tudi teh, da se sredi dneva na Trgu Republike trati denar in čas proračuna za njihove »performanse«,  ki so sami sebi cilj. Zakon bo zagotovo dosegel svoj učinek. Tisti ki niso zadovoljni z ničemer so že tako dobro plačani za prazen nič. Manipulacija ni uspela. Odlično opravljeno.

 

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč