Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Velike poslanske plače

Za veliko večino naših ljudi so poslanske plače velike. Ko sem se v času poslanskega mandata pogovarjal z ljudmi in je beseda nanesla na višino poslanskih plač, je večina mislila, da so poslanske plače tam nekje med 5000 in 7000 evri neto mesečno, mnogi pa so mislili, da so poslanske plače še bistveno višje.

No ja, osnovni zakon , ki je takoj po osamosvojitvi določil višino poslanske plače, jo je določil v višini petkratnika povprečne plače. To bi danes pomenilo nekaj nad 9000 evri bruto ali okoli 5000 evri neto. Toda realnost je popolnoma drugačna. Različne vlade so po osamosvojitvi prav tekmovale, katera bo bolj znižala poslansko plačo, zato smo pristali tam kjer smo.

Seveda ne trdim, da so poslanske plače prenizke, toda ko se upokojiš, kar sem se po zadnjem polanskem mandatu, ti izračunajo tako imenovana povprečja za posamezna leta seveda valorizirana in iz takratnih dinarjev ali tolarjev spremenjena v današnje evre.

Za upokojitev, se v skladu z zakonom danes štejejo najvišja letna povprečja plač neprekinjenih 24 let v času delovne kariere. Seveda sem pričakoval, da bo v mojem primeru to čas od 1993 do 2017, saj sem v tem času imel poslansko plačo vse od leta 2008.  Toda realnost je drugačna. Izračun je pokazal, da čas med 2014 in 2018, ko sem prejemal plačo namestnika vodje poslanske skupine, niti ne običajnega poslanca, ni najugodnejši čas po višini plače, ki se šteje v osnovo za pokojnino. V mojem primeru je to čas od 1991 do 2014. Praktično to pomeni, da sem imel kot svetovalec notranjega ministra v letih 1991 – 1994 veliko večjo plačo, kot pa v času 2014 – 2018, ko sem opravljal naloge namestnika vodje poslanske skupine. Še točneje, kot svetovalec ministra sem očitno, preračunano v evre, imel skoraj 1000 evrov višjo plačo, kot pa kot namestnik vodje poslanske skupine. Toliko o današnjih visokih plačah poslancev.

Pa da ne bo pomote. Poslansko delo omogoča, da posamezen poslanec dobesedno gara od jutra do poznih večernih ur. Toda tega sistem od njega ne zahteva. Mirne duše poslanec lahko ne dela prav nič, le bere tekste, ki jih napišejo drugi in pritiska na gumba ZA ali PROTI, kot mu naročijo drugi. Oba pa prejemata enako plačo. Kam sem sodil jaz naj ocenjujejo drugi.

Izvirno objavljeno na https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč