Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Šarec, Židan in Pikalo, če ne ukrepate, pomeni, da se s Štromajerjem strinjate!

Državni sekretar je druga najpomembnejša funkcija posameznega ministrstva, pomeni, da je državni sekretar, prvi za ministrom v posameznem ministrstvu ali predsednikom vlade v njegovem kabinetu. To pomeni, da gre za funkcijo, na kateri posameznik, ki jo zaseda, dejansko predstavlja državo, tako doma kot v tujini. To funkcijo sem na notranjem ministrstvu opravljal leta 2000 in 2005 v kabinetu predsednika vlade, pa sem to funkcijo opravljal leta od leta 2006 do leta 2008. Na šolskem ministrstvu, ki pokriva šolstvo, znanost in šport, to funkcijo trenutno opravlja Jernej Štromajer. Kdo je Jernej Štromajer?

Ne morem reči, da se osebno poznava, ker sem ga le srečeval v Državnem zboru v zadnjem poslanskem mandatu. Bil je strokovni sodelavec SD in pogosto se je oglašal tudi na družbenem omrežju Twitter. Tam sva imela nekajkrat »bližnje srečanje«, bil je vulgaren, žaljiv, če pa k temu dodam še podatek, da je 32 let mlajši od mene lahko rečem, da je bil tudi nespoštljiv in verbalno nasilen. Več ali manj se z njim nisem hotel prepirati, a ne zato, ker ne bi imel dobrih argumentov, bolj zaradi tega, ker se mi je zdelo nesmiselno in ponižujoče, da bi se s takim človekom prepiral. Imel sem boljšo taktiko in orožje s katerim sem ga lahko utišal. To je bil običajno klic, sms sporočilo ali elektronsko sporočilo, ki sem ga poslal njegovemu takratnemu šefu Matjažu Hanu. Uro ali dve za tem je Jernej Štromajer običajno svoja žaljiva in vulgarna sporočila izbrisal.

Nanj sem postal pozoren iz več razlogov. Prvič je doma iz Slovenskih Konjic, pomeni, da je doma iz okolja iz katerega izhajam tudi sam in tamkajšnji volilci so tudi moji ožji sorodniki. Drug podatek, ki je pritegnil mojo pozornost je bil podatek o tem, da je bil  Fulbright-ov štipendist in da je relativno zelo mlad tudi doktoriral. Človek bi pričakoval, da gre za uglajenega mladega gospoda, ki je vrhunski intelektualec. Toda nič od tega pri njemu ni bilo zaslediti, prej vse nasprotno in skrajno levo ekstremistično.

Štromajer je v sedanji Šarčevi vladi postal državni sekretar na šolskem ministrstvu, ki ga vodi Jernej Pikalo iz SD. Torej je postal drugi človek tega ministrstva. Na to mesto se je zavihtel po politični liniji z mesta strokovnega sodelavca poslanske skupine SD. Nenavadno, hitro in drzno bi rekel za tiste, ki so ga tja postavili, to pa so Jernej Pikalo, Dejan Židan, oba iz SD in seveda Marjan Šarec iz LMŠ. To so torej njegovi politični botri, ki prevzemajo vso odgovornost, tudi za ravnanja in dejanja Jerneja Štromajerja.

Se še spomnite Damirja Črnčeca, ki je pred nastopom funkcije državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu, imel zelo ostre javne nastope, vezane na ilegalne migrante. Njegovi twitti so bili že na meji zrelosti za kakšno kazensko ovadbo. Po vstopu v Šarčevo vlado, točneje v njegov kabinet, na enako mesto državnega sekretarja, je vse svoje ekstremistične twitte izbrisal, Šarec pa mu je zagrozil, da ga bo razrešil, če bo še kaj takega počel. In danes je pridno tiho.

Toda twitti Črnčeca niso dobesedno nič proti temu, kar je pred dvema dnevoma na družabnem omrežju twitter naredil Jernej Štromajer. Ob Božiču, je kristjanom v angleščini sporočil tole: »MARRY CHRISTMAS YA FILTHY ANIMALS« ali v prevodu: »Vesel Božič, umazane živali«. Ste dobro prebrali? Ste kristjani? Ste verni ali ne? Preberite še enkrat. Državni sekretar večini med vami sporoča, da ste »umazane živali«.

Več kot en dan se mu to kar je zapisal ni zdelo sporno. Toda kritike so letele z vseh strani in več kot dan zatem je Jernej Štromajer odgovoril. Ni se resno opravičil niti ni svojega sporočila izbrisal, zapisal je le tole: »Objava je najbolj znan citat božične klasike Sam doma, ki so jo mnogi žal pozabili. Nikogar nisem želel žaliti, zato se vsem, ki sem jih s tem morebiti prizadel, opravičujem. Ta film smo številni gledali in se ob njem smejali ob božičnih večerjah z družino. Želim vam miren božič«.

To zame sploh ni opravičilo, še najmanj iskreno opravičilo. Bistvo sporočila je v tem, da se Štromajer opravičuje tistim, »ki jih je morebiti prizadel«. Kar se mene tiče, Štromajerju lahko, kot kristjan in tisti, ki Božič praznuje, celo odpustim, ne morem pa mu tega opravičiti.

Ne bom se spuščal v filozofska ali druga vprašanja o tem, kje in kdo je tako usodno posegel v njegove možgane, da je kaj takega sploh sposoben narediti. Odgovor bi lahko kaj kmalu našel vsakdo, ki bi le malo pobrskal po njegovi zgodovini in šolanju v Sloveniji.

Vsi mi pa pozabljamo na eno dejstvo, ki ga absolutno ne smemo zanemariti. Šarec, Židan in Pikalo so Štromajerja postavili na mesto državnega sekretarja. Oni so odgovorni za to kar počne. Terjati je treba njihovo odgovornost in ukrepanje. Ste že opazili, da bi se zaradi dejanj Štromajerja kdo med njimi opravičil ali se od njih distanciral. Jaz tega nisem opazil. Če pa se je, seveda pred objavo mojega prispevka, me na to opozorite. Dokler ne vidim njihovih opravičil in distanciranja od početja Štromajerja, ocenjujem, da se z njim strinjajo in da tudi oni večino med nami smatrajo za »umazane živali«. Dokler zoper Štromajerja ne bodo ukrepali, točneje povedano, dokler ga ne bodo poslali na smetišče politične zgodovine, so ravno toliko ali še bolj krivi in odgovorni kot Štromajer.

Vir: https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč