Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: LOKALNE VOLITVE 2018

Da ne bo pomote, nobene ambicije nimam, da bi spisal kakšno hudo resno analizo zadnjih lokalnih volitev. Želim pa vam predstaviti le nekaj mojih osebnih pogledov in ugotovitev, vezanih na zadnje lokalne volitve.

Politiki vseh barv, levi in desni pa tisti nekje vmes in tisti, ki so politični nomadi, tudi tisti, ki se razglašajo za neodvisne vam bodo vedno in povsod prodajali znano sporočilo, da imajo »volilci vedno prav«. Ja pa ja, ali se vam zdi, da to sploh drži. Meni se ne zdi. In prav to bom skušal utemeljiti v nadaljevanju.

Zrele in resne demokracije zahodnega tipa, zahtevajo tudi zrele in resne volilce, ki bodo znali planirati svojo bodočnost tudi skozi volitve tako, da bodo nagradili dobre in kaznovali slabe politike. Žal pa nisem prepričan, da take volilce zahodne demokracije sploh imajo. Vem pa, da jih pri nas več ali manj nimamo. Zakaj?

Prvi primer je Ljubljana. Pravnomočne obtožnice, jasni dokazi spolnih zlorab za zaposlitev, kup predkazenskih postopkov zoper aktualnega župana Jankoviča  očitno ne prepriča volilcev Ljubljane, da bi ga kaznovali in poslali na smetišče zgodovine. Očitno se strinjajo z vsem tem, konec koncev je to v naši slovenski naravi, nenazadnje slavimo Martina Krpana, ki je bil po vsebini svoje legende, tihotapec. Ljubljančani se torej solidarizirajo z vsemi sumi, ki visijo nad županom v stilu »kar naj krade, le da še za nas kaj naredi«.

Obratna situacija je v Mariboru. Danes je popolnoma jasno, da so Mariborčani leta 2012, povsem neupravičeno in nasilno nagnali zakonito izvoljenega župana Kanglerja, nad katerega sta se spravila tako policija kot tožilstvo. Vsi kazenski postopki zoper njega so do sedaj padli. In naivni Mariborčani, namesto da bi se na nek način oddolžili in opravičili nasilno odstranjenemu županu Kanglerju, preprosto bolj verjamejo podtaknjenemu več ali manj slabemu podjetniku z neslavno preteklostjo Arsenoviču. Neverjetno, kot da Mariborčane ni nič izučila situacija s sedanjim županom Fištravcem, ki so ga pred leti povzdigovali v nebesa, sedaj pa so ga zavrgli. Bo v primeru zmage Arsenoviča, čez nekaj let podobno, bomo pa še videli.

Je pa še ena značilnost lokalnih volitev. To je zlasti dejstvo, da volilci običajno nagradijo aktualne župane. Realnost je pač taka, da aktualni župani največkrat volitve dobijo in da se poslovijo več ali manj po svoji volji in veliko manjkrat po volji volilcev.

Več ali manj pa volilci bolj zaupajo tako imenovanim neodvisnim kandidatom za župane kot tudi za svetnike, čeprav večina med njimi to sploh ni. Očitno je da volilci bolj zaupajo domnevno neodvisnim kandidatom, ki to največkrat sploh niso.

Eno najpomembnejši vprašanj, ki mu vsi po vrsti namenjamo premalo pozornosti, pa je vprašanje volilne udeležbe. Ta iz leta v leto pada. Volilci se več ali manj ne zavedajo, da v primeru neudeležbe na volitvah, še kako »odločajo«, namesto njih namreč odločajo tisti, ki na volitve gredo.

Če je kaj dobrega v letošnjih lokalnih volitvah je mogoče prav to, na volitve je šlo več volilcev kot pred štirimi leti. In če smo začeli volilno udeležbo povečevati je to nekaj dobrega.

Se vam še zdi, da drži trditev, da imajo volilci vedno prav? Meni se ne zdi!

https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč