Nekategorizirano

Dr. Vinko Gorenak: Bo Evropa kakršno poznamo propadla?

Tam nekje na začetku tega tisočletja, ali če hočete stoletja, je Slovenija vodila intenzivna pogajanja za vstop v EU. Tudi pod vplivom ničvrednega dinarja, ki smo ga imeli v Jugoslaviji in dolgih čakalnih vrst na mejah, se nam je obetala neverjetno svetla prihodnost, ki si je mnogi niti predstavljati nismo znali. Pred nami je bila Evropa brez mejnih in carinskih kontrol, pred nami je bila Evropa z evrom. Kaj lepšega bi si lahko še zamislili. Tudi zato je med ljudmi vladala neverjetna evforija, tudi sam sem bil del tega dogajanja in miselnosti. Pa se je zgodilo, Slovenija je postala del EU in članica evro skupine. Zdelo se je, da nikoli ne bi moglo biti bolje.

Toda danes, dobro desetletje in nekaj, nič ni več tako, kot se je takrat zdelo, da bo. Danes je več ali manj jasno, da je EU pristala na širitev na vzhod bolj ali manj zaradi lastnih ekonomskih razlogov širitve svojih tržišč. Pomembni podsistemi takratnih držav kandidatk za vstop v EU kot so pravosodje in varnost, pa jih niti slučajno niso zanimali.

V tem kontekstu naj vas spomnim na poročilo nemškega sodnika Duokoffa, ki je nastalo v času pristopanja Slovenije k EU. Omenjeni sodnik je bil do stanja v našem pravosodju izjemno kritičen. Zapisal je da naši sodniki niso neodvisni ampak da skrbijo le za svoje privilegije. Toda zgodilo se ni nič. Slovenija je postala del EU. Povsem podobna situacija je bila v primeru drugih držav, kot so Poljska, Romunija, Bolgarija, Madžarska in še katera država.

Zadnjih nekaj letih sem se v Bruslju udeleževal srečanj predstavnikov EPP (Evropska ljudska stranka), katere članica je tudi SDS. Povsem jasno sem lahko zaznal dva svetova in niti slučajno ene politične asociacije. Predstavniki starih držav članic EU so tako govorili o tem kako razrahljati pravni red EU, da bo v EU lahko prišlo več migrantov. Predstavniki Poljske, Češke, Madžarske, Slovaške, Romunije in Bolgarije pa so govorili o tem, kako ta ista pravila zaostriti, da bi zajezili prihod migrantov v EU. Sam sem se seveda pridružil razmišljanjem slednjih. Lahko tako razdeljena Evropa sploh obstane. Po moje težko.

V tem kontekstu je popolnoma jasno, da stari del Evrope s stoletno demokratično tradicijo, nikakor ni sposoben razumeti dogajanja v novih državah članicah EU. V to sem se lahko prepričal v pogovorih s predstavniki Švedske, Danske in Finske, pa tudi Nemčije in še koga o stanju pravosodja v Sloveniji. Za njih je popolnoma jasno. Pravosodje je neodvisna in učinkovito delujoča veja oblasti in pika. Kakorkoli sem jim skušal obrazložiti, da v Sloveniji ni tako, (Patria, Kangler, Novič in še kaj) so me začudeno gledali in odkimavali, da to ni mogoče, saj naj bi bilo vprašanje neodvisnosti sodstva urejeno že v času pristopnih pogajanj k EU. Pa ni bilo.

Zadnje čase smo lahko priča obsodbam EU do Poljske in njihovih reform pravosodnega sistema. Za stari del EU je početje Poljske verjetno res nerazumljivo, toda v praksi še kako potrebno za vzpostavitev neodvisne pravosodne oblasti na Poljskem. Podobno se dogaja z Madžarsko. Tudi v tem primeru smo bili priča popolnoma neupravičenim reakcijam EU, ki se nanašajo na stanje človekovih pravic in še česa na Madžarskem.

V Sloveniji smo že desetletje priča takemu ali drugačnemu spornemu prevzemanju oblasti s strani takih ali drugačnih levičarskih političnih strank. Te so praviloma uradno naklonjene razmišljanju starega dela EU, a v praksi je to le krinka za obstanek na oblasti. Realnost pa je povsem drugačna. Pravosodni sistem in njegova nikoli izvedena demokratična preobrazba, kar velja tudi za medijsko krajino, omogočata vladavino politične levice in hkrati svoj lasten nedemokratičen obstoj.

V tem kontekstu je povsem jasno, da bo tudi Slovenija prej ali slej prišla v konflikt s starim delom EU. Najmanj na točki neodvisnega pravosodja in neodvisnosti medijev.

Evropa pa ne bo mogla dolgo več igrati na dve pokvarjeni violini in se sprenevedati, da igra uglašeno glasbo. Zgolj ekonomski interes starega dela EU za širitev na vzhod ne bo dovolj. Stari del EU bo moral prepoznati tudi težave vseh drugih podsistemov vzhodnega dela EU in se posvetiti njihovemu reševanju. Sicer je EU na dobri poti razpada.

https://www.vinkogorenak.net

Mogoče vam bo všeč