Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Zoper totalitaren iranski režim bi morali uvesti sankcije

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil soorganizator konference Skupine prijateljev svobodnega Irana v Evropskem Parlamentu (Friends of  Free Iran Group in the European Parliament), ki je potekala včeraj, 7. oktobra 2020, v Evropskem parlamentu.

Kot je v svojem nagovoru poudaril evropski poslanec, je konferenca simbolično potekala prav po predstavitvi stališč visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella na zasedanju Evropskega parlamenta o situaciji v Iranu. Visoki zunanji politični predstavnik je na zasedanju izpostavil, da se je ekonomska in humanitarna situacija v Iranu zelo poslabšala še posebej zaradi pandemije Covid-19. Izrazil je sicer zaskrbljenost zaradi številnih kršitev človekovih pravic, toda kljub temu potrdil zavezanost EU k ohranjanju dobrih diplomatskih odnosov z Iranom, ki so po njegovih besedah za EU ključni.

Evropski poslanec je na konferenci opozoril, da v Iranu od lanskega novembra dalje potekajo najbolj ostri protesti proti iranskemu režimu po letu 2009. Protesti so se v teh nekaj letih razširili po 100 mestih po državi, protestniki pa izražajo potrebo po strukturnih spremembah, po spremembi političnega sistema in izražajo kritike ter obsodbe nad sedanjimi in preteklimi iranskimi voditelji.

“Skrbno spremljam razvoj dogodkov v Iranu. Poročila, ki jih prejemam, kažejo, da iranske varnostne sile uporabljajo agresijo in izvajajo neupravičene aretacije proti iranskim ljudem. Več kot 7000 ljudi je bilo že priprtih, prav tako pa je bilo v protestih zabeleženih na stotine žrtev,” je povedal evropski poslanec in dodal, da so skrb zbujajoče tudi teroristične povezave med iranskimi varnostnimi silami in njihovimi celicami v Evropi.

“Ostro obsojam vsakršno nasilje, ki ga iranski režim izvaja nad iranskim ljudstvom, prav tako  sem tudi globoko zaskrbljen nad smrtnimi obsodbami ljudi, ki se dogajajo tam,” je povedal evropski poslanec dr. Milan Zver. Prav tako je jasno poudaril, da mora režim prenehati z nasiljem nad svojim ljudstvom in da mora tudi prenehati s snovanjem terorističnih akcij v tujini.

Dr. Milan Zver je ob tem izrazil zadovoljstvo nad tem, da vse več podpore med iranskim ljudstvom, pa tudi v tujini, pridobiva iranska opozicijska voditeljica Maryam Rajavi. “Podporo pridobiva tudi njen program za prihodnost Irana, ki v 10 točkah poudarja pomen demokracije, modernega pravnega sistema, spoštovanja človekovih pravic in liberalnega gospodarstva,” je povedal dr. Zver in dodal, da tudi sam podpira njena prizadevanja ter zavezanost k temu, da Iran transformira v demokratično in svobodno družbo.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na konferenci še izrazil mnenje, da bi morala Evropska unija proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko, predvsem pa bi morali uvesti sankcije in od režima zahtevati spoštovanje človekovih pravic ter zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov. “Demokratične družbe ne bi smele ostati tiho ob tako hudih kršitvah človekovih pravic, ki se v Iranu pravzaprav dogajajo že zadnja štiri desetletja. Naša dolžnost je da se odzovemo na klice iranskega ljudstva in da ga podpremo v prizadevanju za vzpostavitev demokracije z mirnimi zborovanji in da zavrnemo prakse totalitarnega in koruptivnega režima,” je povedal evropski poslanec dr. Milan Zver.

Visoki zunanji politični predstavnik Josep Borrell je na včerajšnjem zasedanju Evropskega parlamenta spregovoril tudi o jedrskem dogovoru z Iranom, ki ga je ocenil kot uspešnega, kljub temu, da se je zaloga jedrskega orožja v Iranu povečala, po tem ko je ZDA pred dvema letoma odstopila od jedrskega dogovora. Po njegovem mnenju bi bilo v primeru, da tega dogovora z Iranom ne bi imeli, situacija lahko še slabša, EU pa da lahko s tem dogovorom vsaj nekoliko nadzoruje proizvodnjo jedrskega orožja v Iranu. Borrell se je zavzel še za ohranjanje in nadaljnje izvajanje jedrskega sporazuma.

Skrb vzbujajoče pa je v zvezi s tem opozorilo misije Izraela v EU in NATO, ki je ob robu včerajšnje razprave o Iranu evropske poslance obvestila o nevarnosti, ki jo predstavlja iranski režim, ki ni omejen samo na jedrsko vprašanje. V pismu so poudarili, da je Iran kršil tudi začasne omejitve v zvezi z jedrskim programom in da bo zaradi svojih dejanj že čez nekaj mesecev imel na voljo dovolj obogatenega urana za dve jedrski bombi. Misija Izraela je tudi poudarila, da  Iran dela na novi generaciji centrifug, ki bodo za 50x povečale sposobnost Irana za povečevanje jedrskih kapacitet.

“Trenutne razmere Iranu omogočajo, da razvije svoje zmogljivosti in s tem ogroža tudi svoje sosede ne le na Bližnjem vzhodu. Destabilizacija regije ostaja stalni cilj Irana, kar se konkretno izraža v ponavljajočih se terorističnih napadih na Savdsko Arabijo in zalivske države, zlasti na plinske in naftne vire. Sirskemu režimu in milici Hezbollah iranski režim dobavlja orožje, tehnologijo in jim tudi zagotavlja vojaško podporo,” so zapisali v pismu. Ob tem so spomnili, da je vloga Hezbollaha tudi sicer že dobro znana. “Iranske tajne službe so že ubijale na evropskih tleh in sodelujejo pri poskusih likvidacije nasprotnikov in opozicijskih skupin,” so zapisali v sporočilu izraelske misije. “To pa predstavlja konkretno grožnjo državam članicam EU in njihovim državljanom. Iran torej pomeni grožnjo za iransko prebivalstvo, regijo in širše,” poudarjajo v pismu veleposlaništva in zaključijo, da se je iranski nevarnosti mogoče zoperstaviti le z ostrimi sankcijami in realno oceno iranskih dejanj in strategije.

Mogoče vam bo všeč