Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Vlada RS naj omogoči večje črpanje evropskih sredstev na področju kulturne dediščine

Kulturna dediščina v Sloveniji predstavlja velik razvojni potencial, ki lahko bistveno vpliva na gospodarski potencial, krepitev socialne kohezije, mobilizacijo znanja, krepitev mednarodnega sodelovanja in krepi identiteto Evrope kot prostora kulturne raznolikosti.  
Evropski poslanec dr. Milan Zver se je v petek v Tržiču udeležil skupščine Združenja zgodovinskih mest Slovenije, kjer se je še z nekaterimi drugimi evropski poslanci srečal s predstavniki združenja. Sogovorniki so v pogovoru spregovorili o novi evropski perspektivi 2021-2027. Župani slovenskih zgodovinskih mest* so v pogovorih izpostavili probleme v povezavi s pridobivanjem evropskih sredstev. Kot so poudarili, država nima dovolj posluha za ohranjanje kulturne dediščine v novi finančni perspektivi.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je župane zgodovinskih mest Slovenije podprl pri njihovi pobudi za umestitev celostnega ukrepa varstva in razvoja kulturne dediščine v razvojne dokumente izvajanja kohezijske politike 2021-2027.

Prav tako pa je skupaj z drugimi evropskimi poslanci iz Slovenije na Vlado RS in na ministrstvo za kulturo naslovil apel, da med naložbenimi prioritetami kohezijske politike posebno pozornost posveti cilju 5 – Evropa bliže državljanom (trajnostni razvoj mestnih, podeželskih in obalnih območij ter lokalne pobude) ter v Partnerskem sporazumu in operativnih programih doda in opredeli prednostno naložbo, ki bi bila posebej namenjena kulturni dediščini, in sicer kot celostni ukrep, vključno s temu namenjenimi finančnimi instrumenti.

Dr. Milan Zver je namreč prepričan, da kulturna dediščina v Sloveniji predstavlja velik razvojni potencial, ki lahko bistveno vpliva na gospodarski potencial, krepitev socialne kohezije, mobilizacijo znanja, krepitev mednarodnega sodelovanja in krepi identiteto Evrope kot prostora kulturne raznolikosti.     

 

*V Združenje zgodovinskih mest Slovenije so vključeni: Mestna občina Celje, Občina Idrija, Občina Jesenice, Občina Kamnik, Mestna občina Koper, Mestna občina Kranj, Občina Kostanjevica na Krki, Občina Metlika, Mestna občina Novo mesto, Občina Piran, Mestna občina Ptuj, Občina Radovljica, Občina Slovenske Konjice, Občina Šentjur, Občina Škofja Loka, Občina Tržič in Občina Žužemberk.   

Mogoče vam bo všeč