Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Veseli me, da se bogata slovenska tradicija predstavlja v osrčju Evropske unije

Danes so v Bruslju na platformi, ki se imenuje Esplanade Solidarność 1980, s kulturnim programom, ki so ga oblikovali glasbena šola Marjana Kozine iz Novega mesta, ansambel Il terzo suono iz Piran in harmonikaš Laurent Africano iz Belgije, obeležili slovenski dan kulture. 

Pobudo za dogodek je dalo združenje zgodovinskih mest Slovenije in Slovenska turistična organizacija. Ker je bilo za organizacijo dogodka potrebno priložiti soglasje Evropskega parlamenta, se je Združenje obrnilo na evropske poslance iz Slovenije. Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver se je osebno zavzel, da bi dogodek lahko organizirali na omenjenem prestižnem mestu in je zato že pred časom zaprosil za soglasje in podporo odbor za kulturo in izobraževanje, katerega član je. Dodatno priporočilno pismo je dr. Zver poslal tudi pristojnim lokalnim oblastem. Pri tehnični izvedbi dogodka pa so pomagali tudi pri Veleposlaništvu Republike Slovenije in Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU, pa tudi poslanske pisarne evropskih poslancev.

Glede na svoja dosedanja prizadevanja za organizacijo dogodka, se je dr. Zver le-tega z veseljem udeležil. Dr. Zver je ob tem izpostavil simboliko platforme Esplanade Solidarność 1980. »Ta platforma predstavlja povezavo med demokracijo in kulturo. Demokracijo, ker je poimenovana po prelomnih dogodkih iz osemdesetih let in ker stoji pred institucijo, ki predstavlja največje transnacionalno demokratično volilno telo na svetu in kulturo, ker je ta platforma v preteklosti gostila nešteto kulturnih dogodkov. Slovenski dan kulture izpostavlja oboje, tako kulturo ene od držav članic Evropske unije kot tudi demokracijo,« je poudaril evropski poslanec in dodal: »Leto 2018 je bilo dobro leto za Slovence v Evropskem parlamentu in drugod. Maja je bila konferenčna dvorana v Evropskem parlamentu poimenovana po očetu slovenske državnosti, dr. Jožetu Pučniku. V septembru uživamo v slovenski kulturi pred poslopjem parlamenta«.

V letošnjem letu obeležujemo evropsko leto kulturne dediščine in dr. Milan Zver je kot član parlamentarnega odbora za kulturo in izobraževanje idejo evropskega leta kulturne dediščine podpiral od samega začetka. Cilj evropskega leta je namreč poudariti kulturo Evrope in njeno vlogo pri utrjevanju skupne evropske identitete in pripadnosti. Kulturna dediščina nam omogoča, da razumemo preteklost in gradimo boljšo prihodnost. 

Mogoče vam bo všeč