Nekategorizirano

Delavci migranti levičarski vladi: za vas smo kokoši, ki vam nesejo zlata jajca

Med delavci migranti,ki si kruh služijo v sosednji Avstriji, počasi vre. Vlada Mira Cerarja zanje oziroma za njihove probleme dvojnega obdavčevanja, ni imela ne posluha, kaj šele volje, da bi našla ustrezno rešitev. Kar nekaj sestankov se je zvrstilo na ministrstvu za finance, ko je še ta resor vodila Mateja Vraničar Erman, pa razen nekaj praznih obljub, predvsem pa groženj, da delavci migranti zahtevajo nekaj, kar jim ne pripada, se ni zgodilo nič.

Glede na dejstvo, da bo levičarska vlada Marjana Šarca in z njo tudi novi finančni minister dr. Andrej Bertocelj plesala tako, kot bodo godli v nadkoalicijski Levici, ki ne skriva sovraštva do vsega, kar v tej državi ustvarja dodano vrednost, si delavci migranti tudi v tem mandati ne morejo obetati dialoga, ki bi prinesel rešitev njihovih problemov dvojnega obdavčevanja. Toliko bolj ne, ker smo pred nekaj tedni smo objavili šokantno novico o tem, kako slovenska država naklepno odira delavce migrante z uporabo v slovenski jezik napačno prevedene Konvencije med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Delavec migrant, ki se je pritožil na FURS glede obdavčevanja dohodkov, doseženih v Avstriji, je ugotovil, da se angleško, slovensko in nemško besedilo konvencije razhajajo, kar so priznali tudi na Ministrstvu za finance. V primeru razhajanj med besedili je edino merodajno angleško besedilo, vendar se FURS ne da in še vedno uporablja slovensko inačico.

“Človek se zares vpraša, kdo je tu nor, sploh pa, kako je mogoče, da se slovenski prevod konvencije razlikuje od angleškega in nemškega. In čeprav sta nemški in angleški prevod jasna, da bolj ne moreta biti, drugostopenjski organ – MF, ne izda dokončne odločbe, ampak ugodi pritožbi ter zadevo vrne na prvostopenjski organ – FURS. Gre za klasično prelaganje odgovornosti ter kupovanje časa, da te lahko davčijo še naprej. Moje mišljenje je, da ne gre za napako prevajalcev, ampak za namerno narobe prevedeno besedilo v korist slovenske velepravne države,” je o svojem primeru za V FOKUSU zapisal delavec migrant Uroš Šinko. 

Pred dnevi je prvi mož Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja obvestil članstvo, da je “na naslov kabineta predsednika vlade poslal zahtevo za sestanek. V njem sem med drugim zaprosil tudi, da naj bo na  sestanku prisoten zraven predsednika vlade, tudi minister za finance osebno. Gre za nov obraz v tem resorju, zato želimo tudi njemu osebno predstaviti problematiko statusa delavcev z dohodki iz tujine.” Tako Mario Fekonja, ki je morda pozabil, da je državna sekretarka na MF dosedanja ministrica Mateja Vraničar Erman. In krog nerazumevanja do problemov delavcev migratov je sklenjen. 

Vseeno bomo za MF in FURS postregli z nekaj podatki, koliko slovenskih “kur, ki za FURS nesejo zlata jajca,” je zaposleno v Avstriji in drugih sosednjih državah. V Avstriji je približno 30 tisoč Slovencev, v  Nemčiji kakih 10 tisoč, v  Italiji 20 tisoč, v Švici pa je zaposleno kakih 5.000 Slovencev. To je skupaj 65.000 ljudi, h katerim je treba prišteti še tiste, ki prejemajo pokojnino iz tujine. Za državo Slovenijo je ta nekaj deset tisočglava zdomska armada  najprofitabilnejši izvozni produkt. “Dejal bi, da smo zdomci, v to kategorijo sodijo tudi dnevni delavci migranti, za Furs in ministrico Vraničarjevo kokoši, ki nosijo zlata jajca. Na letni ravni prinesemo v državo krepko čez milijardo evrov kapitala iz tujih gospodarstev, torej naposredno skozi naše prihranke, ki njih porabimo v Sloveniji. Kot glasniki te države  še nekaj 100 milijonov več,” je pred meseci zapisal diplomirani zdravstveni delavec Uroš Šinko, zaposlen v regionalni bolnišnici v Lipnici na avstrijskem Štajerskem. Kak ekonomist bo celo pritrdil, da  so zdomci dodana vrednost države  Slovenije, ki domov letno pošlje  milijardo evrov.

Države ne stanejo nič, sami so si našli delo na tujem, ker ga doma pač ni bilo oziroma je bilo njihovo delo prenizko plačano. Storitve slovenskega zdravstva jim v celoti krije avstrijsko zdravstveno zavarovanje. Odrezani so od  socialnih transferjev v Sloveniji, v primeru brezposelnosti jih dobijo v državi izvora dohodka. V vrtcih in šolah plačujejo najvišje možne zneske, v Avstriji so vrtci praviloma brezplačni.O slovenskih štipendijah otroci delovnih migranbtov lahko le sanjajo! Zdomci in delavci migranti ne obremenjujejo slovenske pokojninske blagajne in proračuna Slovenije, ker tudi pokojnino prejemajo iz tujine. Slovenija neposredno iz proračuna zagotavlja kaki 2 milijardi evrov za pokojnine, kar je 20% letnega državnega proračuna. Pri tem ni poleg zdomcev in delovnih migrantov.
“In kaj počne naša vlada z nami? Nam je hvaležna za doprinos skozi prihranke in plačano oderuško dohodnino? Večina zdomcev in dnevnih migrantov pač prihaja s  periferije in mi smo tudi tisti, ki spodbujamo domače mikrogospodarstva. Z nesmiselno davčno politiko nas Furs preganja iz države. Predvsem mlade, ki se vse bolj odločajo za trajno izselitev iz Slovenije. Se Vlada, njen predsednik Marjan Šarec in novi minister za finance dr. Andrej Bertoncelj zavedajo, koliko Slovence letno za vedno zapusti državo,” sprašuje Uroš Šinko.

Boris Cipot 

Mogoče vam bo všeč