Nekategorizirano

Dr. Milan Zver v Poslančevem dnevniku mladim Slovenije in EU o drugem valu koronavirusa

Evropski poslanec dr. Milan Zver vsak mesec za spletno stran Zavoda PIP v okviru projekta Skupajsmo.eu pripravi kratek zapis o najbolj pomembni temi meseca. Tokrat je svoje razmišljanje namenil drugemu valu koronavirusa in spremembam okoli nas v zvezi s tem.

Dragi mladi!

Evropa in z njo tudi Slovenija se nahajata v drugem valu koronavirusne krize. Tako kot ta bolezen spreminja študijske in izobraževalne procese velike večine mladih, ki sedaj na lastni koži spoznavajo digitalno učenje, tako spreminja tudi delo v mnogih poklicih in panogah.

Nekoč nepredstavljivo delo od doma, sedaj zaradi ohranjanja zdravja ljudi, po nekaterih evropskih državah tudi zaradi omejitev delovanja javnega prometa, na nekaterih področjih postaja že skorajda nuja.

Digitalizacija in digitalna transformacija, v katero namerava Evropska unija v prihodnje namenjati veliko sredstev, postajata ne več izbira, temveč obveza. Šolski sistemi se, seveda z nekaj težavami, situaciji prilagajajo v izjemno kratkem času, delovna zakonodaja bo vsem tem spremembam, ki smo jim priča, morala slediti.

Enako velja za delo poslancev, za katerega si nismo mislili, da bo v tako kratkem času postalo tudi e-delo. Naša vsakdan je vsaj za nekaj časa močno digitalen oziroma na nekaterih mestih postaja kar e-vsakdan.

Druženje z našimi prijatelji, sodelavci, ljudmi, ki so nam blizu, je v tem trenutku omejeno. A ne le pri nas, tudi drugod po Evropi sprejemajo podobne ukrepe, s katerimi se želi zaščititi zdravje mnogih. Čez poletje smo poslušali, da koronavirus prizadene samo starejšo populacijo s pridruženimi boleznimi. Podatki kažejo, da temu ni tako in da je ogroženo celotno prebivalstvo. Prav zato, ker virus ne izbira, so ukrepi, ki jih sprejemajo države, v tem trenutku za koga morda celo preveč restriktivni, a če jih bomo dosledno upoštevali, bo čas, ko bomo naša življenja spet lahko spravili v ustaljene tirnice, blizu.

Druženja na zabavah, gledališčih, prireditvah, so sedaj za nekaj časa postavljena na stran, a le za to, da bomo lahko kasneje, ko bo ta virus premagan, naša druženja še bolj okrepili.

Spoštujmo ukrepe za naš lepši jutri in ostanimo zdravi!

Mogoče vam bo všeč