Nekategorizirano

Dr. Milan Zver v Evropskem parlamentu gosti razstavo mlade slovenske umetnice Brede Sturm

Evropski poslanec dr. Milan Zver je drevi v Evropskem parlamentu v Bruslju gostil otvoritev razstave mlade slovenske umetnice Brede Sturm z naslovom: Obrni nov list. Dr. Zver je namreč želel v evropskem letu kulturne dediščine v parlamentu gostiti vsaj eno razstavo slovenskega avtorja in tako pripomoči k promociji slovenske kulture v Evropi. Ob otvoritvi razstave je dr. Zver v nagovoru izpostavil, da Evropski parlament ni le ena od največjih demokratično izvoljenih institucij na svetu, temveč je tudi nekakšen evropski tempelj kulture in umetnosti.
 
»Kot član parlamentarnega odbora za kulturo in izobraževanje, sem ponosen, da sem mladi in perspektivni slovenski umetnici Bredi Sturm omogočil, da predstavi svoja dela v tej hiši,« je dejal. Ob razstavi del je dodal, da se »zdi, da splošna populacija bolje razume figurativno umetnost kot pa abstraktno. Moram priznati, da je bila figurativna umetnost dolgo časa bližje tudi meni osebno. 
Kljub temu sem se naučil ceniti abstraktno umetnost in njeno odprtost. Umetniška dela, ki jih ne razumem takoj, me izzovejo, da razmišljam o njih, pa v zvezi s tem tudi o konceptih našega družbenega in fizičnega okolja.« Ker bo razstava slovenske slikarke v istem nadstropju kot je dvorana, ki je poimenovana po dr. Jožetu Pučniku, je dr. Zver v nagovoru spomnil, da je bila dvorana po očetu slovenske države poimenovana  junija letos. S tem dejanjem je bil dr. Jože Pučnik postavljen ob bok zgodovinskim osebnostnim evropske politične zgodovine, kar je dr. Zver označil kot enega izmed letošnjih uspehov Slovencev v Evropskem parlamentu.
 
Zbrane je nato nagovorila tudi koordinatorka ELS skupine v parlamentarnem odboru za kulturo in izobraževanje Sabine Verheyen, ki je izrazila veselje, da lahko sodeluje pri promociji konkretnega primera evropske umetnosti – razstavi mlade slovenske umetnice. »Današnja razstava je resnično dobra priložnost za predstavitev slovenske umetnosti v Evropi,« je dejala poslanka in dodala, da je obenem tudi ponosna, ker lahko sodeluje pri zakonodaji in različnih pobudah, ki spodbujajo “produkcijo” in “potrošnjo” umetnosti v EU. »Razstava pa tudi krepi zavedanje o pomenu umetnosti za družbo in posameznike« je še dejala poslanka Verheyen.
Veselje nad tem, da lahko svoja umetniška dela postavi na ogled obiskovalkam in obiskovalcem Evropskega parlamenta je izrazila tudi avtorica umetniških del Breda Sturm.


 
Razstava bo v Evropskem parlamentu na ogled do četrtka, 27. septembra.

Mogoče vam bo všeč