Nekategorizirano

Dr. Milan Zver – slovenski obraz evropskega parlamentarizma

Izšla je brošura “Slovenski obrazi evropskega parlamentarizma”, v kateri je evropski poslanec dr. Milan Zver predstavil svoje delo in nekaj pogledov na najbolj aktualna vprašanja znotraj Evropske unije. Brošura je dosegljiva na predstavništvu Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V nadaljevanju so objavljeni nekateri odgovori evropskega poslanca dr. Milana Zvera:

Trije ključni izzivi Evropskega parlamenta v tem mandatu?  

Prvi je varnost evropskih državljanov, naslednji ustvarjanje novih delovnih mest, tretji pa modernizacija družb in gospodarstev v smislu digitalizacije in tehnološkega napredka. Če bomo na teh treh področjih uspeli, bo v Evropi zavladal socialni mir. 

Kako na te prednostne naloge vplivajo posledice pandemije covida-19?

Upoštevati moramo negotove okoliščine, v katerih smo se znašli.  Te pomenijo veliko preizkušnjo za evropski način življenja, ki temelji na svobodi, sožitju in solidarnosti. Prihajajo novi časi, z novimi vzorci poslovnega, gospodarskega in zasebnega vedenja. EU se bo morala odzvati bistveno bolj prožno in hitro ter pri tem najti pravo razmerje med suverenostjo držav članic in svojimi pristojnostmi.

 
Kako povišati dodano vrednost evropskega gospodarstva, ne da bi zato trpelo okolje?
 
Ozelenitev bo močno vplivala tudi na stanje gospodarstva in proces ustvarjanja delovnih mest. Zagotovo ne pozitivno, glede na to, da bo to evropsko gospodarstvo stalo kar precej denarja. 

Kako sprejemate kritike Grete Thunberg in njenih somišljenikov?

Njenih kritik ne razumem, saj je politika v zadnjem letu precej naredila za dvig ekoloških standardov. EU si je postavila neverjetno visoke standarde, zato bi mlado gospodično prosil, da poskusi še pri Američanih in Kitajcih, ki še bolj onesnažujejo okolje. 

Kaj cenite pri današnji t. i. generaciji Z? Kako jo lahko opolnomočimo?

Kar precej se družim z mladimi, tako da jih lahko ocenim tudi s karakternega vidika. So izjemno odprti, iskreni in verodostojni. Lahko pa bi še okrepili podjetnost in samoiniciativnost, to bi bila najboljša kombinacija. 

Je prihodnost EU v tesnejšem povezovanju ali v ločeni skupnosti držav? 

To je ključno vprašanje o prihodnosti EU. Mislim, da se bo morala na nekaterih področjih bolj integrirati, na nekaterih pa tudi malo dezintegrirati. Zlasti na področju varnosti bi se morali bolj integrirati. Na splošno pa podpiram koncept močnih držav članic v močni EU.

Smo se v EU kaj naučili iz preteklosti za boljšo prihodnost? 

Slabo smo se odzvali na migrantsko krizo, ki je zelo pretresla EU. Še prej nas je presenetil finančni zlom bank, ki je negativno vplival na večino evropskih gospodarstev. Tudi z varnostnega vidika nas je marsikaj presenetilo. Ljudje se morajo počutiti varno, šele nato lahko razmišljamo o napredku.

Mogoče vam bo všeč