Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Samo skupaj lahko uresničimo in ohranimo ideje očetov Evrope o miru in sodelovanju med narodi

Evropski poslanci na današnji plenarni seji, ki poteka prek videokonference, obeležujejo tudi 70. obletnico za Evropsko unijo zgodovinsko izjemno pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je namreč 9. maja 1950 predlagal novo obliko političnega povezovanja evropskih narodov z namenom miru med narodi in zagotavljanja varnosti v Evropi. Po strahotnih posledicah, ki jih je na ljudeh pustila druga svetovna vojna, so nekatere evropske države v združevanju in solidarnosti videle možnost, s katero bi lahko preprečile nove vojne. V združevanju gospodarskih interesov, ki so pomembni za dvig življenjskih standardov, so videli prvi korak k združevanju Evrope kot celote. Evropska skupnost za jeklo in premog je bila tako prva nadnacionalna skupnost, v katero so se po vojni povezovale evropske države in ki je služila kot temelj za nastanek Evropske unije kot jo poznamo danes.

Čeprav je bil nacizem v drugi svetovni vojni poražen, pa konec druge svetovne vojne ni pomenil tudi avtomatično prekinitve bojevanj znotraj narodov. Srednje in Vzhodno evropske države so bile sprva zaradi ideologij, ki so vladale v posameznih državah, pa tudi totalitarnih režimov, ki so v nekaterih državah vztrajali še po koncu vojne, izločene iz velike evropske ideje o združevanju in iz projekta miru, svobode, demokratičnosti, človekovih pravic in družbeno-ekonomskega razvoja. Nekatere subtilne ločnice med državami Srednje in Vzhodne Evrope ostajajo in vztrajajo še danes, kljub temu, da smo povezani v skupni evropski projekt sodelovanja, partnerstva in miru.

Ni nenavadno, da je prav iz vrst EPP prišla tudi pobuda, da bi Evropski parlament 25. maj razglasil za Mednarodni dan herojev borcev proti totalitarizmom. Evropski parlament je namreč z resolucijo iz leta 2019 že izrazil pomen obeležitve tovrstnega dne, tudi zaradi prihodnosti EU.

Vzpostavitev 25. maja kot Mednarodnega dne herojev borcev proti totalitarizmom bi pomenila simbolno gesto kot poklon vsem tistim, ki se še danes borijo proti kakršnikoli obliki totalitarizma, pa tudi tistim, ki poudarjajo in zagovarjajo vrednote demokratičnosti, miru in združevanja, kar je bil tudi credo Schumanove deklaracije.

Moč in prihodnost Evrope namreč sloni na njenih temeljih, na vrednotah, v katere so verjeli ustanovni očetje.

“Prepričan sem, da bomo v teh prelomnih trenutkih znali stopiti skupaj. Z delom, pogumom in medsebojnim razumevanjem bomo skupaj uresničili in ohranili ideje očetov Evrope o miru in sodelovanju med narodi,” je ob robu današnje obeležitve 70.letnice Schumanove deklaracije izpostavil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Mogoče vam bo všeč