Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: poslanci SDS glasovali proti resoluciji o Pljski

Evropski poslanci so ta teden v Bruslju zasedali po delovnih telesih, sreda in četrtek pa  sta bili namenjeni sprejemanju odločitev na plenarnem zasedanju.  

Kaj reči v uvodu  pogovora z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom? Da si prebrisani Rusi manejo roke!!?? Iz Sibirije so nam poslali strupeni mraz, na račun Evrope se ruski naftno plinski velikan Gazprom hvali z rekordnim izvozom zemeljskega plina, ruski zunanji minister Lavrov pa je povsem omrežil našega Karla Erjavca? Je sibirski mraz načel tudi vas poslance v Evropskem parlamentu?

»Prav v zimskem času se pokaže kot pravilna teza, da je EU energetsko odvisna od Rusije oziroma ruskega plina. In če bi nam Rusija želela nagajati, bi prav gotovo zbrala zimski čas, saj ima v rokah škarje in platno oskrbovanja EU z energenti. Kar pa se Slovenije tiče, je to že stara zgodba. Slovenska zunanja politkka je preveč prorusko orientirana in zato imamo v Zahodni Evropi in v evroatlantskih povezavah določene težave.

 Sibirske razmere so zajele tudi Združeno kraljestvo, bo to kaj vplivala na razdružitveni proces. Do uradne ločitve je še eno leto, Britanci pa vsak dan s hujšim glavobolom?!

»Res je, nihče ni pričakoval, da pri ločitvenem procesu  ne bo šlo brez težav. Se pa pojavljajo nove težave. Zadnja je Severna Irska. Evropski pogajalec Michel Barnier je predlagal nekaj solucij, ki b Severni Irski puščale odprta vrata in na tak način bili tamkajšnji prebivalci z Brexitom manj prizadeti. Vendar je njegov osnovni koncept britanska vlada zavrnila, in šele pogajanja bodo prinesla odgovor na ponujene solucije. Želimo si, da meja med Irsko in Severno Irsko ne bi bila preveč trdna, in če pride do tega, Velika Britanija de facto izgubil del svojega ozemlja. Obstaja paše tretja možnost in sicer da postane neka posebna cona. Vsekakor pa pričakujem, da bodo pogajanja prinesla rešitev, ki ne bodo predstavljale posebnih težav za prebivalce Severne Irske.«

Donald Trump je te dni potegnil črto pod enoletno vladavino. Gospodarski kazalci so izjemni, čeprav mu nasprotniki ves čas mečejo polena pod noge.

»Prvo leto Trumpove vladavine bi lahko ocenili za več kot uspešno. Ameriško gospodarstvo raste, neprimerno hitreje kot v primeru prevzemanja oblasti prejšnjih ameriških predsednikov. Stopnja brezposelnosti je izjemno majhna. Trump se lahkopohvali z gospodarsko rastjo, utrjevanjem ameriške identitete, občutek varnosti je večji. Prvič so ZDA namenile 700 milijard $ za obrambo, hkrati pa kot glavni igralec zavezništva v Natu zahteva od drugih članic, da povečajo svoj delež za obrambo. Tudi v mednarodnem prostoru so ZDA postale pomembnejši igralec.«

Včeraj je bila na sporedu razprava, danes pa glasovanje ali Poljska krši vrednote Evropske unije.. Kako v luči pritiska EU komisije na Poljsko spregledati njeno mlačnost oziroma neodzivnost EU, ko so tik pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji zaprli vodjo opozicije Janeza Janšo.

»Imate prav, gre za različna merila. Levi liberalci in pa socialisti s alergični zlasti na desno usmerjeno poljsko vlado in na nekatere njene ukrepe, ki niso najbolj popularni, ki pa jih poljska vlada uspešno uresničuje-

Danes je bila o Poljski sprejeta resolucija, s čimer se je praktično pričel postopek ugotavljanja morebitnega kršenja vladavine prava na Poljskem. Naslednja stopnja je že sprožitev člena 7/2, ki že ugotavlja kršitev. Smo šele na začetku tega postopka, sam upam, da do naslednjega koraka ne bo prišlo.  Moram povedati, da so poslanci SDS glasovali proti resoluciji o Poljski. Proti so glasovali madžarski poslanci Fidesa, morda še kak posamičen poslanec, naši poljski kolegi iz vrst ELS pa so se glasovanja vzdržali.«

 Migrantska kriza ne pojenja, mafijske združbe ki so prevzele ta dobičkonosni posel, znova odkrivajo balkansko pot na sever. Bodo danes sprejeta priporočila o prekinitvi financiranja terorističnih skupin kaj vplivala na migrantske tokove?

“Gotovo so tudi teroristične asociacije vključene v tihotapljenje migrantov, v te hudodelske združbe so vključene celo tudi nekatere tajne službe nekaterih totalitarnih režimov z Bližnjega vzhoda. Tako iraška obveščevalna služba sporoča potencialnim migrantom, da je odprta balkanska pot preko Grčije, Albanije, Črne Gore, BIH, Hrvaške in Slovenije, naprej v Avstrijo in Nemčijo. Zato je verjetno, da bo zadnji val migrantov, ki je že prešel iz Turčije v Grčijo, skušal priti do željenega cilja prav po tej novi poti. Zato je pomembno, kako se bodo na to odzvale vlade te regije. Če bodo, tako kot pred dvema letoma, migrantom pustile prosto pot, nas čakajo hujše posledice kot leta 2015.«

Hrvaška, včeraj, danes jutri, Cerarjeva vlada zaradi arbitraže pripravlja tožbo na evropsko sodišče, Hrvati pa uspešno uresničujejo izvrže terjatev do Nove ljubljanske banke. Hrvaška do sosed izvaja politiko gotovega dejstva, naša politika pa je premehka. Tudi v primeru NLB, ki ne bi smela odplačevati teh dolgov, saj je v nasprotju pred leti sprejetega sporazuma med hrvaško in slovensko vlado. Dejstvo je, da aktualna slovenska vlada dela katastrofalne napake v odnosih s Hrvaško, ki so le v škodo naši državi.

 

Mogoče vam bo všeč