Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: Pismo Donalda Tuska proti Madžarski v času krize s koronavirusom je zame osebno veliko razočaranje!

Evropski poslanec dr. Milan Zver je za madžarski časopis Magyar Hirlap komentiral kritike predsednika Evropske ljudske stranke Donalda Tuska, uperjene proti madžarskemu premierju Viktorju Orbanu v zvezi z ukrepi Madžarske v boju proti koronavirusu. Tusk je v svojem pismu namreč med drugim zapisal, da je “veliko vprašanj in skrbi glede razmer na Madžarskem, kjer so izredne razmere po mnenju mnogih nesorazmerne in neustrezne, poleg tega pa še časovno neomejene.”

“Osebno imam kar nekaj vprašanj in zadržkov glede napadov Donalda Tuska na madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki počne vse, kar je v njegovi moči, da bi Madžarsko potegnil iz največje krize, s katero se država sooča po drugi svetovni vojni,” je uvodoma komentiral evropski poslanec dr. Zver.

Ob tem opozarja, da je več držav po Evropi zaradi epidemije koronavirusa razglasilo krizno stanje in “delujejo na podlagi hitrih vladnih odločitev oziroma ukrepov ter na podlagi hitrih in učinkovitih postopkov, vse z namenom, da se ne izgublja časa v borbi s koronavirusom.”

“Madžarski parlament je sprejel zakonodajni paket, vezan na koronavirus v demokratičnem postopku ter skladno s svojimi pristojnostmi in ustavno ureditvijo,” je poudaril dr. Zver.

Po besedah evropskega poslanca dr. Milana Zvera je predsednik EPP Donald Tusk v zmoti, ko pravi, da so madžarski ukrepi časovno neomejeni. “Jasno je, da so ukrepi sprejeti zgolj za čas krize oziroma dokler se parlament ne odloči za preklic izrednih razmer. Na teh osnovah je madžarski parlament tudi sprejel odločitev o uvedbi izrednih razmer,” je dejal evropski poslanec in dodal, da je vlada ubrala še bolj demokratično pot, kot je bila v veljavi doslej. “Madžarska vlada je celo dala pravico zakonodajalcu, da prekliče uvedbo izrednih razmer. Prej je namreč veljalo, da izredne razmere lahko prekliče zgolj vlada,” je komentiral evropski poslanec.

“Namesto, da bi se predsednik Tusk osredotočil na to, da bi vladam v okviru EU pomagal pri pridobivanju zaščitne opreme, ventilatorjev, respiratorjev in podobnega, se je odločil, da bo svoj vpliv zastavil za to, da v času velike krize kaznuje madžarski Fidesz,” je še komentiral dr. Milan Zver in ob tem dogajanju izrazil veliko razočaranje nad odločitvami vodstva EPP.

Članek je v izvirniku objavljen na povezavi:

(https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200403-boszorkanyuldozes-a-jarvany-kozepen)

Mogoče vam bo všeč