Nekategorizirano

Dr. Milan Zver: IranNLBgate odmeva v EU

Dogajanja v zvezi s pranjem iranskega denarja preko državne NLKB je dosegla evropsko javnost, tako preko medijev, kakor tudi evropskih inštitucij, zlasti Evropskega parlamenta, je na vprašanje o mednarodnih razsežnostih te afere dejal dr. Milan Zver. »Odbor PANAMA je na svoji zadnji seji pred koncem mandata obravnaval tako imenovani IranNLBgate. Zdaj so na vrsti za to pristojne inštitucije, tudi v državah EU, ker ne gre za problem, ki bi se lahko razrešil le v Sloveniji.« Milan Zver je namreč prepričan, da bodo organi v Nemčiji in drugih državah podrobno proučili, na katere transakcijske račune  se je nakazal oprani denar iz NLB.

Evropski parlament je obravnaval tudi poročilo komisije o evropskem državljanstvu, na pravice evropskih državljanov. V svoji razpravi se je Milan Zver navezal na slovenski problem, da se nekaterim skupinam posveča izjemna pozornost, nekaterim skupinam, ki se že desetletja trudijo doseči popravo krivic, pa praktično ničesar. Pri tem je omenil slovenske razlaščence po zmagi komunistov leta 1945. »Že res, da se je v zadnjih 27. letih na tem področju naredilo nekaj korakov, vendar ne dovolj in so tem ljudem še vedno kršene temeljne človekove pravice.« Tudi EU sodišče za človekove pravice je premalo odzivno, zato Milan Zver meni, da je treba to »vojno« z birokracijo peljati naprej, do  poprave krivic.

Pred dnevi se je sklenila pomembna faza v pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz EU. Vtis je, da so se Britanci nekoliko pomaknili nazaj, Evropska unija pa  dosegla svoje pri pogojih za izstop. »Plod tega je sporazum, na 15 straneh zapisan dogovor o dokaj kompleksnih vprašanjih. Najbolj kompleksna so povezana s štirimi milijoni državljanov EU, ki živijo v VB, zato smo v EU parlamentu prijetno presenečeni nad ugodnim potekom pogajanj. Še dva meseca nazaj smo bili veliki pesimisti.«

Ocena leta 2017 skozi prizmo evropskega poslanca. Milan Zver ga ocenjuje pozitivno, tudi zaradi dejstva, da se je omilil migrantski pritisk, ki smo mu bili priča leta 2015. »V večini držav EU se je dvignila gospodarska rast, zmanjšala se je brezposelnost. Nova delovna mesta so se odprla tudi zaradi investicijskih projektov, ki jih je uvedla EU komisija.« Seveda negativne zgodbe, kot so teroristični napadi in premalo uspešna evropska zunanja diplomacija dajeta vtis o neučinkovitosti EU. Milan Zver je prepričan, da bo letošnjemu kar ugodnemu letu, sledilo še boljše leto 2018. »Nova delovna mesta, zlasti pa se veselim novih priložnosti za mlade v okviru  programa Erasmus+ .«

Če so pred časom podpirali princip začasnih kvot za migrante, so se EU poslanci uprli vsiljevanju stalnih kvot. Zgodil se je velik premik, pravi Milan Zver. »Zlasti zato, ker so se poslanci držav višegrajske skupine, pridružili smo se jim tudi nekateri iz Slo., bili proti, da se uvedejo stalne in obvezne kvote s penali za neposlušne. Premiku je morda prispeval tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk,  ki meni, da to vprašanje preveč deli evropsko javnost. Na evropskih politikih in uradnikih je, da v prihodnjih tednih najdejo formulo za vprašanje solidarnosti pri reševanju tega problema.« Zato je prepričan, da obvezne kvote ne bodo doživele podpore.

V Evropski parlament je prišla novica o tem, da je pravosodni policist fizično in verbalno maltretiral vrhovnega sodnika Jana Zobca. »Gre seveda za nezaslišano dejanje v prostorih VS. Milan Zve, da bodo pristojni organi v Sloveniji tokrat vseeno ravnali odgovorno in branili vladavino prava v Sloveniji.« Milan Zver je v EU parlamentu veliko krat opozarjal na nizko pravno kulturo, na nedelovanje pravne države v Sloveniji in izrazil potrebo, da bi EU posredovala tudi v našem primeru. »Z odzivi evropskih inštitucij nisem zadovoljen, kot da je Slovenija zanje manj pomembna oziroma ne predstavlja tako velikega problema, ki bi lahko pretresel EU.« Da z opozarjanjem na slovenske razmere ne gre za blatenje države v tujini, temveč, da bi se izboljšale.

Mogoče vam bo všeč