Nekategorizirano

Dr. Ivan Štuhec: Prekmurje in Prlekija zbudita se!

Letos obhajamo 150 letnico prvega slovenskega tabora v Ljutomeru, v letu 2019 pa stoletnico priključitve Prekmurja k matični domovini. Obe obletnici bi morale biti dovolj močan motiv, da bi se ljudstvo v teh dveh pokrajinah zbudilo in zahtevalo svoje. Od osamosvojitve naprej je ta vzhodni del Slovenije pozabljen in zanemarjen. Na tisoče ljudi dnevno migrira v sosednjo Avstrijo ali pa so se tja že preselili. Nismo več daleč, ko bodo življenjski pogoji na Madžarskem boljši kot v Prekmurju. Ljutomer in Ormož stagnirata in prvi izgublja nekdanji sloves prleške metropole. Na vodilnih mestih so povprečni kadri, saj večina izobražencev ostane v Ljubljani ali Mariboru. Če so Lendavske gorice uspele prodreti s svojim znamenitim stolpom, pa je prleški biser Jeruzalem s svojo okolico popolnoma neizkoriščen in zanemarjen, bolj kot v zadnjih letih starega sistema.

         Prlekija in Prekmurje potrebujeta svež  veter v jadra svoje katoliške in narodne tradicije. Tega pa lahko dajo samo ljudje, ki sta jim ti dve vrednoti ključ za razvoj in prihodnost pokrajine. Spomin na slavne prednike je lahko dober motiv za sedanjo in prihodnjo ustvarjalnost in razvoj. Ni pa dovolj za to, da bi si sedanja generacija lahko ustvarila boljše pogoje za življenje. Za to je pomembno, kdo vodi državo in kakšen odnos ima do regij in lokalne samouprave.

         Pred nami so volitve. Na teh volitvah gre za bistveno več kot za to, katere stranke bodo v bodoči koaliciji. Slovenija in Evropa sta v veliki vrednotni in identitetni krizi. V imenu lažnega civilizacijskega napredka se  uničuje stoletja preverjene in dragocene vrednote, kot je spoštovanje lastnine, družine, tradicije in vere. Znanilci novih časov nam napovedujejo novi talilni lonec narodov, ras, verstev in kultur. Takšno internacionalo so napovedovali tudi komunistični preroki, a se je končala v mlakah krvi na Balkanu, ko je potlačena nacionalna zavest izbruhnila v nacionalizme in v barbarizem brez primere.         Vprašajmo se, kdo želi ponovno destabilizacijo Balkana s pomočjo migrantov? Kdo načrtno pošilja mladeniče na Slovensko mejo? Kdo nam želi dopovedovati, da smo ksenofobi in kar je drugih fobij? To gotovo niso tisti, ki so za samostojno Slovenijo pred več kot petindvajsetimi leti bili pripravljeni izpostavljati svoja življenja. Lastno državo smo hoteli imeti za to, da bi ljudje lahko enako dobro živeli v Ljubljani in na skrajnih mejah domovine. Temu danes ni tako.          Diktaturi glavnega mesta in njenim ideologom lahko prirežemo peruti, če gremo na volitve in izberemo ljudi, ki jim je  za Slovenijo, za njene pokrajine in za Evropo narodov, katerih lastna zgodovina, tradicija, kultura in vera bodo spoštovane in ne zlite v talilni lonec multi-kulti, za katerega je Merklova najprej rekla, da je »gescheitert«, torej iztiril, za tem pa je odprla vrata ne samo resničnim beguncem ampak ekonomskim in političnim migrantom.

         Prekmurje in Prlekija sta bili v preteklosti mejni pokrajini, prav zaradi tega sta imeli visoko stopnjo narodne zavesti in lokalne pripadnosti. Iz te tradicije so izšli pomembni možje in žene, ki so odločilno sooblikovali slovensko kulturo, zavest in politiko. Med nami pa so bile tudi vedno prodane duše tujim ideologijam in hlapci oblastem.

         Na teh volitvah gre za Slovenijo, gre za Evropo, gre za Prekmurje in Prlekijo, gre za to, ali bomo utrdili demokracijo in svobodo ter si tako ustvarili pogoje za ustvarjalno in kvalitetno življenje ali pa bomo zahvaljujoč, tudi našim rojakom, drseli nazaj v objem rdeče zvezde in totalitarne države, ki jo vodi podzemlje in ne tisti, ki jih bomo izvolili.

         Dragi rojaki odločite se, ali boste v nedeljo obležali doma na kavču ali pa boste šli na volitve in izbrali prave in poštene rodoljube.

Dr. Ivan Štuhec

Foto: Družina.si

Mogoče vam bo všeč